Međunarodne kritike zbog spomenika

Izvor: Mondo, 20.Jan.2013, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodne kritike zbog spomenika

Predstavnici OEBS-a i Velike Britanije žale što su pregovori da se nađe kompromisno rešenje u vezi sa spornim spomenikom poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu prekinuti odlukom vlade da se on ukloni. Ambasada SAD za trajno rešenje.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide izrazila je danas žaljenje što su pregovori da se nađe kompromisno rešenje u vezi sa spornim spomenikom poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu prekinuti odlukom vlade da se on ukloni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Po mojim saznanjima, uzajamno prihvatljiva odluka bila je nadomak ruke. Trebalo je nastaviti s pregovorima da se pronađe rešenje koje bi poštovalo želje obe zajednice", rekla je Tide i pozvala "na mir i atmosferu u kojoj je moguće obnoviti dijalog".

I Britanska ambasada u Beogradu izrazila je danas žaljenje što je Vlada Srbije odlučila da "jednostrano i bez daljih konsultacija sa lokalnom zajednicom" ukloni spomenik pripadnicima OVPBM u Preševu i pozvala na uzdržanost svih strana.

"Izražavamo žaljenje što je vlada u Beogradu odlučila da jednostrano ukloni ovaj spomenik, bez daljih konsultacija sa lokalnom zajednicom, i to kada se učinilo da je rešenje koje zadovoljava obe strane na dohvat ruke", rečeno je Tanjugu u britanskoj ambasadi.

Ambasada je pozvala sve strane da pokažu uzdržanost i da izbegavaju poteze i izjave koji bi mogli da dovedu do raspirivanja tenzija.

"Pozdravljamo napore predstavnika OEBS-a koji su posredovali u procesu pregovora između Vlade Srbije i predstavnika albanske zajednice sa juga Srbije povodom spomenika koji je bez potrebnih dozvola podignut u centru Preševa", navela je ambasada.

Američka ambasada u Beogradu saopštila je, povodom uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima takozvane OVPBM u Preševu, da ohrabruje sve strane da nastave saradnju sa OEBS-om u cilju pronalaska dugoročnog i trajnog rešenja za ovo sporno pitanje.

"Ohrabrujemo sve strane da nastave rad sa OEBS-om kako bi se pronašlo dugoročno i trajno rešenje za ovaj spor", rečeno je Tanjugu u ambasadi SAD.

Oko 200 pripadnika Žandarmerije je jutros nešto pre 7.00 opkolilo trg u centru Preševa na kome se nalazio spomenik poginulim pripadnicima OVPMB, prekrili ga belim plastičnim džakom i potom ga sajlama i bagerom srušili.

Zatim su spomenik, koji nije ostećen, prebacili u kamion koji je u konvoju od dvadesetak policijskih vožila napustio Preševo.

Prema nezvaničnim saznanjima, uklanjanje spomenika OVPMB u Preševu bilo je jedna od tema razgovora na poslednjem sastanku premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, zbog čega je i njegovo uklanjanje proteklo bez incidenata.

(MONDO/Agencije, foto: Tanjug, Samir Delić)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.