Međunarodna vežba za vanredne situacije u oktobru u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2018, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna vežba za vanredne situacije u oktobru u Srbiji

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" biće održana od 8. do 11 oktobra na teritoriji opština Mladenovac i Aranđelovac.

Memorandum o razumevanju o izvođenju zajedničke vežbe ''Srbija 2018'' danas su u Beogradu potpisali načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić i koordinator vežbe ispred Evroatlanskog koordinacionog centra Klaudio Zojkaš.

Marić je naglasio da je reč o civilnoj terenskoj, a ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vojnoj vežbi, koja će, kako kaže, pružiti šansu civilnim strukturama državnih organa koji se bave zaštitom i spasavanjem da sa timovima iz različitih zemalja provežbaju svoje kapacitete, odgovarajući na vanredne situacije.

''Ova vežba je prilika i da se naše institucije upoznaju sa tim kako rade i čime raspolažu međunarodni timovi iz partnerskih zemalja. Naš zajednički cilj je unapređenje bezbednosti i zaštita naših građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa'', rekao je Marić.

On je podvukao da su iskustva iz poplava 2014. pokazala značaj međunarodne saradnje i podsetio da je tada 14 zemalja sa 22 tima i oko 600 spasilaca pomagalo građanima Srbije.

Marić je zahvalio na saradnji kolegama iz Evroatlanskog koordinacionog centra i međunarodnim timovima koji će učestvovati u zajedničkoj terenskoj vežbi.

Šef Kancelarije za evroatlansko i globalno partnerstvo u NATO Džems Meki naveo je da će Srbija biti domaćin 18. terenske vežbe EKC-a za upravljanje posledicama katastrofa velikih razmera.

Kako je rekao, "scenario" predstojeće vežbe zasnivaće se na realnosti.

''Znamo da je Srbiju pogodio zemljotres 2010. godine i katastrofalne poplave 2014. godine, zato moramo biti spremni da radimo zajedno kada se dese takve katastrofe'', naveo je Meki.

Dodao je da EKC obeležava 20 godina od osnivanja i da su slične vežbe organizovane u celoj Evropi.

Meki je zahvalio svim organima vlasti u Srbiji što će organizovati i učestvovati vežbe koja će, kako je istakao, pokazati praktičnu vrednost partnerstva sa Srbijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Međunarodna vežba za vanredne situacije u oktobru u Srbiji

Izvor: Blic, 17.Maj.2018

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" biće održana od 8.do 11 oktobra na teritoriji opština Mladenovac i Aranđelovac.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.