Međunarodna noć posmatranja Meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2011, 04:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna noć posmatranja Meseca

NOVI SAD, BEOGRAD -

Pod sloganom "Šta Mesec znači za tebe" danas se obeležava Međunarodna noć posmatranja meseca, kada će u Srbiji teleskopi biti postavljeni na više od 20 lokacija.

Iz Astronomskog društva "Milutin Milanković" podsećaju da u okviru akcije "Srpski Mesec" građani, od 6. do 15. oktobra, mogu da fotografišu Mesec kroz teleskop digitalnim fotoaparatom ili najobičnijom kamericom na mobilnom telefonu.

Mesec je ravnomerno podeljen i dodeljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << statističkim regionima Srbije, pa su tako Šumadija i Zapadna Srbija dobili deo Meseca gde gospodari Tiho krater.

Čuveni krater Kopernikus pripada Beogradu, Vojvodina je dobila More kiša, a Kosovo i Metohija More nektara, dok će mesto spuštanja "Apola 11" imati priliku da fotografiše Južna i Istočna Srbija.

U okviru akcije "Srpski Mesec", koja će biti doprinos Srbije Međunarodnoj noći posmatranja Meseca, biće i odabrane najbolje fotografije.

Predsednik Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Miodrag Dačić je Tanjugu ranije rekao da je moguće fotografisati Mesec, kad god se vidi sa Zemlje, ukoliko se za to poseduje odgovarajući pribor, sa čime se saglasila i astronom Zorica Cvetković iz Astronomske opservatorije Beograd.

Iako je najlakši nebeski objekat za posmatranje, astronomi amateri prilično retko posmatraju Mesec koji je zanimljiv za posmatranje i zahteva posmatračku veštinu i znanje.

Mesec je moguće posmatrati sa svakim teleskopom i dvogledom, ali različite veličine instrumenata, odnosno aperture, daće različito bogatstvo detalja na Mesecu, ukazuju stručnjaci.

Postoji krupna razlika između posmatranja Meseca i zvezda, jer se detalji na Mesecu ne zasnivaju na dve svetleće tačke, kao kada su u pitanju dvojne zvezde, već na području svetlosti i senke, a što je veći kontrast između senke i svetlosti, lakše ih je razlučiti.

Usled toga uske i senkom ispunjene pukotine koje se protežu svetlom površinom Meseca je lakše uočiti nego, na primer, dva mala kratera čije se međusobno rastojanje nalazi u granicama rezolucije teleskopa i koji neće u okularu biti ništa više od dve nejasne mrljice ili se možda neće ni videti ako između njih nema senke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.