Međunarodna izložba mačaka na Sajmu

Izvor: Blic, 05.Mar.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna izložba mačaka na Sajmu

Na Prvoj prolećnoj izložbi mačaka danas i sutra u Hali 1a na Beogradskom sajmu u organizaciji “Tica” (The International Cat Association), predstavljena je 91 mačka u 17 rasa. Međunarodne sudije ocenjuju mačke na osnovu boje, građe tela, polnih karakteristika i standarda rase, a rezultati će biti saopšteni sutra u 16 sati.

Osim rasnih mačaka, učešće je dozvoljeno i domaćim "uličnim” mačkama, ali pod uslovom da su sterilisane.

- Ljubimci su na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sajam stigli iz raznih delova Evrope: Austrije, Danske, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Francuske. Prvi put u Srbiji mogle su se videti golokoža mačka, bengalska, Sveta birmanska i sibirska mačka - izjavio je za "Blic online” Milan Bisenić, predsednik društva "Felis Serbic”.

Na izložbi je prvi put učestvovao i mačak Ben, jedina britanska mačka crne boje u Srbiji. Njegov vlasnik objašnjava da su "britanci” izuzetne mačke jer upijaju negativnu energiju, nisu bučne i ne linjaju se. Ove mačke se ne vezuju za kuću nego za ljude, a mogu živeti do 23 godine. U kavezu pored Benovog nalazila se sibirska mačka, za koju vlasnik tvrdi da ne može izazvati alergiju.

Okupljeni izlagači složili su se da je lakše odgajati mačku nego psa. Kako sami kažu, iako su imali i pse kao kućne ljubimce, mačku je lakše održavati jer se možete u potpunosti osloniti na nju, čak i kada ostane sama u kući. Olakšavajuća okolnost je što nemate obavezu da je svakodnevno šetate.

- Neverovatna je ljubav koju osećate prema mačkama. U većini slučajeva spremni ste dati sve za vašeg ljubimca, pa tako se dešava da moja mačka jede kvalitetniju hranu nego cela porodica - izjavila je za "Blic” Marijana Bugarčić, vlasnica britanske kratkodlake mačke, dodajući da je ovu rasu proslavila reklama za ishranu kućnih ljubimaca "Whiskas”.

Sutra od 16 sati biće dodeljeni trofeji za najbolje mačke u pet kategorija: mužjaku, ženki, kratkodlakoj i dugodlakoj mački, kao i najlepšem mačetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.