Među pravno nevidljivim najviše Roma, i raseljeni ugroženi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među pravno nevidljivim najviše Roma, i raseljeni ugroženi

BEOGRAD -

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da u Srbiji među pravno nevidljivim licima ima najviše Roma, ali da su i sva raseljena lica u opasnosti da skliznu u tu kategoriju.

Govoreći na skupu "Razgovor o položaju pravno nevidljivih lica na osnovu izveštaja Zaštitnika građana", Đukić Dejanović je ukazala da i deca, čiji se roditelji suočavaju sa nemogućnošću da pribave lična dokumenta, čak iako su rođena u zdravstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustanovama, ne mogu da budu upisana u matičnu knjigu rođenih u redovnom postupku.

Ona je dodala da im postojeći propisi otežavaju ili onemogućavaju da to pravo ostvare u postupku naknadnog upisa.

"Postupak utvrđivanja činjenice rođenja, koja je osnov za pribavljanje ličnih dokumenata, propisan aktuelnim zakonskim rešenjima, svakako ne pomaže, naprotiv," rekla je predsednica parlamenta i podsetila na Konvenciju o pravima deteta UN, kojom je određeno da rođenje i određivanje imena, kao osnove ličnog identiteta, treba da budu nesporno priznati svakom novorođenčetu na teritoriji Srbije.

Prema njenim rečima, neophodan je predlog promene zakona o vanparničnom postupku, kojim se ta materija uređuje i pojednostavljuje, jer će eliminisati situaciju u kojoj pravo negira stvarnost.

"Naravno da život ima prednost i da je obaveza zakonodavca da normu prilagodi životu; ali život je i situacija u kojoj se nalazimo, da je ova inicijativa u skupštinu ušla u predizborno vreme", istakla je Đukić Dejanović.

Predsednica parlamenta je, međutim, uverena da će naredni saziv skupštine predloženu promenu Zakona o vanparničnom postupku imati kao jednu od prioritetnih za odlučivanje.

Skup u Domu Narodne skupštine organizovao je zaštitnik građana Sasa Janković, a na njemu je najavljeno učešće i zamenika premijera Ivice Dačića, ministarke pravde Snežane Malović, ministra za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića i šefa Delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.