Medijski zakon na Ustavnom sudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijski zakon na Ustavnom sudu

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković je najavio da će danas podneti predlog Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti izmenjenog Zakona o informisanju.

"Danas će Ustavnom sudu biti upućen vrlo detaljan predlog koji nastoji obrazložiti sve razloge zbog kojih ovaj zakon treba da se nađe pod lupom Ustavnog suda", rekao je Janković za B92.

On je kazao da je Ustavni sud dužan da odluči o predlogu zaštitnika građana za ocenu ustavnosti nekog zakona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ako zaštitnik građana kao ovlašćeni predlagač podnese predlog Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti, tog momenta Ustavni sud zaseda i odlučuje da li će taj postupak eventualno ići po hitnoj proceduri ukoliko postoji posebna društvena potreba za tim ili će ući u redovnu proceduru.

Tim stručnjaka, koji je zaštitnik građana formirao radi ispitivanja ustavnosti izmena Zakona o informisanju, utvrdio je da je sporno više odredbi koje se odnose na slobodu medija i prava na svojinu, rekao je Janković.

On je naveo da je sporna odredba o osnivanju medija, jer Ustav kaže da svako ima pravo da osniva medije, dok je zakon ostavio mogućnost da to čine samo domaća pravna lica odnosno preduzeća.

Janković je kazao da je zakonom uvedena zabrana delatnosti zbog odsustva registracije, tako da će medijima koji počinju da rade i nisu upisani u registar biti zabranjen rad, odnosno omogućava se državi da administrativnom merom nekom mediju onemogući rad.

Zaštitnik građana je kazao da se, na primer, političke partije upisuju u registar političkih partija, ali ako one to ne učine niko im ne može zabraniti da postoje.

Zakon zabranjuje onom ko je osnivač javnog medija da prenese to pravo drugom, tj. preduzeće ne može reći "ja više neću da budem vlasnik ovog medija i prodajem ga drugom preduzeću", rekao je Janković.

On je istakao da zakon predviđa da se za prekršaje pokreće postupak pred Privrednim sudom i da se tretira kao privredni prekršaj.

Janković je kazao da je zakon promenjen bez javne rasprave, kao i da novinarstvo služi ostvarivanju prava građana da budu adekvatno informisani i da su mediji temelj demokratije.

Govoreći o inicijativi nekih institucija da se zabrani rad pojedinih organizacija koje su pretile nasiljem zbog najavljenog održavanja Povorke ponosa, on je kazao da je to neophodno uraditi.

Janković je istakao da se ipak represivnim merama ne može rešiti problem koji je duboko ukorenjen u društvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.