Medijska koalicija: Premijer u kontradikciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska koalicija: Premijer u kontradikciji

BEOGRAD -

Medijska koalicija, NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal pres, smatra da je izjava premijera Mirka Cvetkovića da je Vlada dala kratkoročnu pozajmicu Tanjugu od 17,5 miliona dinara, jer nema sredstava da plati kredite, u potpunoj suprotnosti sa Zaključkom Vlade da je taj novac državnoj agenciji odobren za izveštavanje o izbornoj kampanji i izbornom danu.

Medijska koalicija, u današnjem zajedničkom saopštenju ovih novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, ukazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da su oba osnova krajnje sporna i neprihvatljiva.

Nema ni jednog ekonomskog, političkog ili javnog interesa da Vlada spasava neuspešna državna preduzeća, koja se već pretežno finansiraju iz budžeta, poput Tanjuga, niti da se državnoj agenciji dodatno plaća za nešto što je njena osnovna delatnost i za šta dobija više od 200 miliona dinara godišnje, objašnjava se u saopštenju.

Ova protivrečnost samo potvrđuje bojazan Medijske koalicije da su u pozadini odluke o dodeljivanju beskamatnog kredita državnoj agenciji zapravo politički motivi još većeg uticaja na njenu uređivačku politiku.

Na taj način, upozorava se u saopštenju, otvara se prostor da država, odnosno stranke koje čine vladajući blok, utiču na tok predizborne kampanje, koristeći novac iz budžeta.

Medijska koalicija podseća da u Srbiji postoje još dve novinske agencije, koje posluju na tržištu i kojima ovakvi krediti nisu dostupni i napominje da država ovakvim postupanjem sistematski narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu.

To je u potpunoj suprotnosti sa načelima Medijske strategije, koju je Vlada Srbije usvojila prošle godine.

Time se nastavlja sistematsko gušenje medija koji nisu u vlasništvu države, sa ciljem da se u medijskoj sferi uspostavi monopol, ocenjuje Medijska koalicija.

Odluka o beskamatnom kreditu utoliko je spornija, ako se zna da Tanjug za 6. maj, u saradnji sa CeSID, u svom Pres klubu najavljuje "Izborni dan", koktel i VIP prijem, čije troškove u celini snose sponzori, zaključuje Medijska koalicija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izjava premijera o Tanjugu suprotna zaključku Vlade

Izvor: Beta, 05.Apr.2012

BEOGRAD, 5. aprila 2012. (Beta) - Medijska koalicija ocenila je u četvrtak da je izjava premijera Srbije da je Vlada dala kratkoročnu pozajmicu Tanjugu od 17,5 miliona dinara jer ta agencija nema sredstava da p.

Nastavak na Beta...

Medijska koalicija: Izjava premijera o kreditu Tanjugu suprotna zaključku Vlade

Izvor: EMportal, 05.Apr.2012

Medijska koalicija ocenila da je izjava premijera da je Vlada dala kratkoročnu pozajmicu Tanjugu od 17,5 miliona dinara jer ta agencija nema sredstava da plati kredite suprotna zaključku Vlade da je taj novac odobren za izveštavanje o izborima.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.