Mediji u dijaspori, mediji za dijasporu

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji u dijaspori, mediji za dijasporu

Uloga medija u dijaspori, očuvanje nacionalnog identiteta i uloga Javnog servisa u informisanju dijaspore, teme su skupa na kojem učestvuju predstavnici medija iz 15 zemalja.

Više od pedeset predstavnika medija iz 15 zemalja došlo je u Beograd na drugu konferenciju "Mediji u dijaspori, mediji za dijasporu". Skup su organizovala Ministarstva za dijasporu i kulturu, u saradnji sa novinarskim udruženjima.

Ova konferencija je prilika za raspravu o ulozi i perspektivi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << medija u dijaspori, o očuvanju nacionalnog identiteta, kao i o ulozi Javnog servisa u informisanju dijaspore.

"Prisustvo predstavnika najuticajnijih medija u Srbiji pokazuje da se državni vrh i država Srbija nikad ovako ozbiljno nisu bavili problematikom dijaspore i Srba u regionu", rekao je ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Srećković kaže da je "veliki optimista da dolazi vreme u kojem ćemo imati jednu novu, odgovorniju politiku, koja će biti definisana na dugi rok od koje će koristi imati i država Srbija i naši ljudi ma gde živeli".

Ministar za kulturu Nebojša Bradić najavio je pomoć države medijima u dijaspori.

"Pomagaćemo u što je većoj meri moguće i na što više načina", obećao je Bradić i istakao da istakao je da "mediji u dijaspori nisu samo ogledno polje razmene mišljenja i stavova, već nešto kao prijatelj, rođak...".

"Mediji u dijaspori su u posebnoj misiji - bez predaha: da nas koji smo ovde spoje sa našima tamo, da nas približe jedne drugima", rekao je ministar.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić kritikovao je odnos države prema dijaspori, ocenjujući da dijasporu treba smatrati najvećom srpskom kompanijom, jer u zemlju slije najmanje 3,5 milijarde dinara godišnje.

"Novcem srpskih građana plaćamo satelit da bismo se videli u Evropi. Država nam do sada nije rekla da li je zainteresovana da se zakupi satelit za Australiju, Kanadu i Ameriku. Ja lično mislim da je to neophodno, ali RTS ne može to sam, novcem građana da zakupi satelit, sam da proizvodi program", napomenuo je Tijanić.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće i doskorašnji predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović obećali su veću pomoć strukovnih udruženja, ukazavši da je ona posebno važna u vreme ekonomske krize.

Brajović je rekao da će UNS uključiti kolege iz dijaspore u izradu Leksikona novinara Srbije i programe profesionalne edukacije i naglasio da novinarima dijaspore treba omogućiti upotrebu građe iz arhiva, biblioteka i javnog servisa Srbije i ustupati kvalitetne emisije za decu i mlade, kao i oblasti kulturne baštine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.