Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji regiona o izborima

Zagreb, Ljubljana, Sarajevo -- Rezultatima izbora u Srbiji bave se i mediji u regionu, ocenjujući da su radikali dobili najviše glasova.

Hrvatski mediji danas prenose preliminarne rezultate, uz procenu da Srpska radikalna stranka, koja je dobila najviše glasova, neće uspeti da formira vladu.

Jutarnji list u izveštaju iz Beograda navodi da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja formalni pobednik parlamentarnih izbora. List prenosi prognoze političkih analitičara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji, koji procenjuju da će formiranje nove vlade biti vrlo teško i da su otvorene sve opcije.

"Jedna od mogućnosti je i da bi Koštunica mogao formirati vladu s radikalima, iako je ta mogućnost vrlo mala, smatraju politički analitičari u Srbiji", prenosi Jutarnji list.

Vjesnik piše da bi u parlament mogli ući i predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji su na izbore išli na listi Demokratske stranke.

Riječki Novi list, uz izborne rezultate, prenosi i utisak da su nedeljno glasanje obeležili "apatija birača i nedostatak jasnog razumevanja političkih odnosa u Srbiji, regionu i Evropi".

Novi list navodi i da su se tokom predizborne kampanje uveliko koristili "medijski stereotipi, fabrikovani strah za nacionalni identitet i kolektivni užas od gledanja u krvave ratne tragove".

"Oni koji govore jasno, bivaju proglašeni 'ekstremistima'; glasove dobijaju negovaoci iluzija", zaključuje dnevnik.

Agencija Hina u prvim noćašnjim izveštajima iz Srbije prenosi izjavu političkog analitičara Vladimira Goatija da su "radikali i socijalisti, jednako kao i na parlamentarnim izborima 2003. godine, osvojili zajedno oko 1,4 miliona glasova, što je njihov gornji limit".

Goati je, kako prenosi Hina, pozdravio činjenicu da je u parlament ušla koalicija predvođena Čedomirom Jovanovićem, koja je izrazito evropski orijentisana, što drugim rečima znači da je na ovim izborima srpsko biračko telo ipak izabralo "nešto drukčiji politički reljef Srbije".

Slovenačka štampa o Kosovu i političkoj situaciji

Slovenačka štampa na naslovnim stranama opširno komentariše izbore u Srbiji, konstatujući da je Vojislav "Šešelj ponovo pobednik, ali će vladati drugi", kako piše Delo, odnosno, da su "radikali dobili najviše glasova, ali da je Tadićev blok blizu pobede", kako piše Dnevnik.

Dnevnik ocenjuje i da će slaganje postizbornog vladajućeg mozaika u Srbiji biti otežano i zbog najavljenog objavljivanja plana za rešenje statusa Kosova.

"Nije potpuno jasno zbog čega takva žurba", piše list, "jer, ako je međunarodna zajednica već odložila objavljivanje predloga kako bi pomogla srpskom demokratskom bloku, onda bi mogla pričekati još neko vreme da se formira čvršća vladina koalicija".

Ako se u Srbiji, dodaje Dnevnik, "nastavi politički 'bratoubilački rat', onda će prvi uspesi tranzicije, sa prilično socijalnih žrtava, i oživaljavanje tržišta, uspesi u otvaranju tržišta stranim ulagačima, depolitizacija sudstva i policije, te reformisanje vojske, brzo nestati, a zaostajanje za državama Evrope će se povećati".

"Obećanja uoči izbora bilo je toliko da im je na kraju malo ko verovao, ali je, ipak, jasno da stručne potencijale za ostvarivanje, barem dela njih, možemo naći samo u strankama demokratskog bloka, jer sve druge obećavaju socijalni populizam devedesetih godina", zaključuje Dnevnik.

Delo piše da "prvi parlamentarni izbori u samostalnoj državi Srbiji nisu kaznili najveći neuspeh vlade premijera Vosilava Koštunice, a to je raspad zajedničke srpsko-crnogorske države, niti njegov krah ne međunarodnoj sceni - neispunjena obećanja da će generala Ratka Mladića otpremiti u Hag".

"Srbija je", konstatuje list, "bila i ostala partijska država, koja iznutra i prema vani pruža izopačenu sliku stvarnog stanja duha, a ujedno ne može da se brže osavremeni i bez rezerve usmeri u svet i Evropu".

Kao ilustraciju stanja tog duha, ljubljanski list navodi da su pozive za izbore dobili i pokojni Slobodan Milošević, kao i dvojica stranačkih vođa koji su u inostranstvu - Vojislav Šešelj u Hagu i Bogoljub Karić "navodno u Moskvi".

U toj situaciji, uz "nepromenjen položaj radikala na političkoj sceni", Delo smatra podsticajnim "povratak Demokratske stranke na prvo mesto u demokratskom bloku, koja je u vreme premijera Zorana Đinđića imala vodeću ulogu u obračunu s Miloševićevim režimom".

List zaključuje da će do 25. februara, "po svemu sudeći", demokrate zajedno s narodnjacima formirati novu vladu, ali i dodaje da bi, "s obzirom na to da su Koštunica i njegovi politički partneri bliži radikalima nego demokratama, politička stabilizacija postizborne Srbije bila pravo čudo".

Mediji u BiH o izborima u Srbiji

Mediji u BiH veliku pažnju su posvetili izborima u Srbiji, navodeći da će novu srpsku vladu, po svemu sudeći, formirati Demokratska stranka, u koaliciji s drugim demokratskim snagama.

Sarajevsko Oslobođenje piše ko je koliko mandata osvoji, a između ostalog, navodi i da je Sulejman Ugljanin proglasio pobedu svoje koalicije u Sandžaku i čestitao "pobedu i ulazak legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda u Skupštinu Srbije".

Uz pitanje o tome ko će formirati buduću vladu u Srbiji, Dnevni avaz na naslovnoj strani prenosi izjavu predsednika Borisa Tadića da, iako je ostvarila veoma dobar rezultat, njegova stranka "neće moći sama da formira vladu", izrazivši spremnost na saradnju sa svim strankama demokratskog i proevropskog opredeljenja.

List prenosi i Tadićevu izjavu stranim novinarima da će "sigurno finalizirati saradnju s Haškim tribunalom" i da će "učiniti sve što je potrebno da bi se to postiglo".

"Ako to znači hapšenje Ratka Mladića, onda će biti uhapšen. Klima za ispunjenje saradnje s Tribunalom sigurno će biti bolja posle izbora", prenosi sarajevski dnevnik izjavu predsednika Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.