Mediji, most koji ne mora da razdvaja

Izvor: RTS, 02.Dec.2014, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji, most koji ne mora da razdvaja

Za netrpeljivost u regionu mnogi često krive medije. Smatra se da mediji ne samo što prenose političku vatru već i na tu vatru dolivaju ulje. Ima i onih koji svojim radom poručuju da novinari mogu da kreiraju i atmosferu mira i tolerancije u regionu.

Od bratstva i jedinstva, do neželjenih komšija i netrpeljivosti – tako bi se mogli opisati odnosi u regionu pre dvadesetak godina i danas. Ako je to sreća, odavde više u svet ne idu vesti o ratovima. Zamenili su ih dronovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa zastavama i otkazivanja poseta zbog nastupa haških optuženika.

"Znamo ko je Šešelj i ne vidim koja je onda potreba da mi svaku njegovu izjavu doživljavamo kao da je izjava premijera ili predsednika Srbije. Sigurno da je otkazivanje Milanovićeve posete samitu u Beogradu unazađuje odnose u regionu i da ponovno potpiruje nekakve tenzije", kaže Barbara Matejčić, slobodna novinarka iz Hrvatske.

Direktor Albanskog medijskog instituta Remzi Lani kaže da mediji imaju mnogo propusta i netačnih informacija.

"Nije tajna da se baš ne volimo, ali ne mogu ni da kažem da se mrzimo. Ono što se događalo nedavno je, prema mom mišljenju, propust medija. U Albaniji smo bili šokirani količinom dezinformacija u srpskim medijima, ali i albanski mediji su imali propusta u ovom slučaju", kaže Lani.

Problem ovog dela Evrope, opterećenog ratovima, nemirima i žrtvama, mnogi vide u tome što se sa suočavanjem i pomirenjem nije krenulo na vreme i sa pravim ljudima.

"Moramo da razmislimo kada biramo naše političare i rukovodstvo. Očigledno je veoma popularno jer su tragovi rata još vrlo sveži. Njihov poriv je da grade političke karijere na nacionalnom ponosu, dostojanstvu, insistiranju", rekla je direktorka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Gordana Igrić.

Prošlonedeljno okupljanje novinara iz gotovo svih zemalja regiona u Beogradu, pokazalo je da tamo gde ima volje ima i dobre saradnje. Njihov primer je, ističu, dobar putokaz.

"Ja sam sasvim sigurna da novinari mogu da doprinesu boljim odnosima u regionu, osim toga, ako su novinari uspeli u velikoj meri pripremiti atmosferu za rat, mislim da mogu kreirati i atmosferu mira i tolerancije u regionu", ističe Barbara Matejčić.

"Imamo drugi svet koji se uvek družio, verovao da to zaista nije ni bitno kakva su vam krvna zrnca, nego da je važno imati dobre standarde, sarađivati i biti dobar, kvalitetan novinar bez predrasuda ili kvalifikacije nacionalne ili bilo kakve druge", dodala je Gordana Igrić.

Ono što ne uspeju političari ili novinari, miriće Evropska unija, kojoj ceo region teži, a koja insistira na regionalnoj stabilnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.