Mediji da izveštavaju istinito, objektivno i nepristrasno

Izvor: Prva.rs, 16.Mar.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji da izveštavaju istinito, objektivno i nepristrasno

NUNS povodom tragedije u kojoj je, usled rušenja helikoptera, stradalo sedmoro osoba, izražava žaljenje što "pojedini mediji nisu ispoštovali profesionalne uzuse".
"Nedopustivo je informisanje građana koje se zasniva na unapred sročenim saopštenjima ili smišljenim scenarijima koji dovode čitaoce, slušaoce, gledaoce u zabludu. Na ovaj način urušava se kredibilitet novinarske profesije i gubi poverenje građana u medije", navodi NUNS u saopštenju.

Iz tog udruženja poručuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da svaki medij, iako je odgovornost pojedinačna, treba da preispita način na koji je izveštavao o rušenju helikoptera.

Ono što posebno zabrinjava NUNS je, kako piše u saopštenju, činjenica da su, u jednom trenutku, do javnosti došle neproverene informacije, što je suprotno elementarnim novinarskim obavezama.
"Zloupotreba medija zarad nečijih interesa predstavlja najgrublji vid kršenja etičkog kodeksa i narušavanja dostojanstva profesije. Novinari su dužni da, naročito u ovakvim tragičnim situacijama, sa posebnom pažnjom provere sve podatke i tek onda ih plasiraju u javnost", smatra NUNS.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.