Mediji: Vojna obuka za tridesetdvogodišnjake u Srbiji

Izvor: Beta, 25.Nov.2022, 12:11

Mediji: Vojna obuka za tridesetdvogodišnjake u Srbiji

Rezervisti u Srbiji koji nisu služili vojni rok treba da prodju kroz vojnu obuku od 30. godine, kada se uvode u rezervni sastav, do svoje 32. godine, navodi se u jednom propisu objavljenom u Službenom vojnom listu.Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na uredbu objavljenu u Službenom vojnom listu od 10. oktobra, reč je o propisu koji je prošao gotovo bez pažnje javnog mnjenja, iako prvi put uvodi starosnu granicu za obuku muškaraca koji nemaju odredjen ratni raspored jer nisu služili vojni rok.Prethodna uredba iz oktobra 2019. godine predvidja da se u rezervni sastav Vojske Srbije uvode i muškarci koji su napunili 30 godina, iako nisu služili vojni rok, a da se procena njegove vojnoevidencione specijalnosti obavi na osnovu stručne spreme, zanimanja, znanja i veština potrebnim za popunu vojske odredjenim kadrom.Predvidjeno je da oni prodju osnovnu obuku koja traje najduže 25 dana u kalendarskoj godini a da zatim, prema potrebi, idu na specijalističku obuku koja je takodje limitirana na 25 dana u godini."Dodatna mogućnost je da se provede i neka druga obuka od najviše 20 dana ako je potrebno da rezervista usvoji, kako se kaže u uredbi, 'nova znanja, veštine i navike'. Na primer, to može da bude ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojna obuka za tridesetogodišnjake koji nisu bili u vojsci

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2022

Rezervisti u Srbiji koji nisu služili vojni rok treba da prođu kroz vojnu obuku od 30. godine, kada se uvode u rezervni sastav, do svoje 32. godine, navodi se u propisu u Službenom vojnom listu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.