Mediji: USKOK upao u vojno-obaveštajnu agenciju

Izvor: B92, 23.Nov.2022, 20:47

Mediji: USKOK upao u vojno-obaveštajnu agenciju

USKOK je provalio u vojno-obaveštajnu agenciju, koju mesecima potresa afera zbog nezakonitog trošenja državnog novca, potvrdio je Dnevnik Nove TV.

Prikuplja se dokumentacija, ispituju se sumnje protiv vojnih špijuna, ali i nekoliko bliskih saradnika čelnika vojne agencije. I pored istrage, svi su i dalje u sistemu.

Vojni špijuni u rukama Državnog tužilaštva, ali i USKOK-a! To se radi u tišini. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov saznala je da traže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumentaciju. Oni pročešljaju putne naloge, žele da utvrde da li imaju plaćanja među vojnom obaveštajnom službom i pokrićem.

"Tužioci su se uključili u slučaj mesecima nakon što je Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost upozorila da se na ovoj adresi ozbiljno krši zakon i da se novac vojne agencije nezakonito troši", naveo je Moskaljov.

Iznos od 2 miliona kuna, koji su, kako se sumnja, proneverili vojni špijuni, nije konačan. Reč je o novcu za službena putovanja i zaduženja u misijama u Poljskoj, Libanu, Litvaniji... Nešto od toga stavljaju u svoje džepove.

"Krivična odgovornost svakako postoji. Jer ako nedostaje novac, to je krivična odgovornost. Očigledno je da je stvar ozbiljna pošto je ušao i DORH i radi se finansijska forenzika", rekao je Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutrašnje poslove. Politika i nacionalna bezbednost.

Uprkos istražiteljima, vojnoj i krim policiji, niko od najmanje deset osoba i službenika agencije koji su umešani u aferu nije suspendovan. Dnevnik Nove TV nezvanično saznaje da rade, ali na drugim pozicijama. Nema potvrde da su testirani poligrafom.

"Možemo da vas obavestimo da je Vojnobezbednosno-obaveštajna agencija saopštila da zbog zakonskih ograničenja ne može da odgovori na pitanja koja ste postavili", rečeno je za Dnevnik Nove TV u Ministarstvu odbrane.

Ćute i o statusu šefa agencije, čiju je smenu šef države zatražio pre dva meseca posle ozbiljnih optužbi za nezakonito trošenje državnog novca bliskih saradnika. On još nije postigao dogovor sa premijerom oko Kinderovog naslednika, niti im ministar odbrane javno predlaže kandidate.

"Plenković je rekao da je to to, ali da može da ostane na neodređeno vreme. Pa nije on direktor kioska. Ima nekih prepreka za taj posao, čovek je propustio neke stvari, ne treba ga zloupotrebljavati. Ali, hajde da Nađite zamenu. Međutim, zamena može biti samo u paketu, postoji čitav niz stvari koje treba da se dogovorimo“, rekao je ranije u ponedeljak predsednik Zoran Milanović.

"Razgovara se o nekoliko imena i ta imena će biti predložena kada za to dođe vreme", rekao je u ponedeljak premijer Andrej Plenković.

"Situacija je definitivno šizofrena. VSOA je važna komponenta hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sistema i mislim da je vrijeme da gospodin Plenković prihvati Milanovićev poziv na zajednički operativni sastanak jer je to pitanje i sigurnosti i Hrvatske kao zemlju“, rekao je Hajdaš Dončić.

Sudeći po ponašanju u vrhu države, koja zajednički odlučuje o sistemu koji je godinama opterećen istim problemima, čini se da nikog nije previše briga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.