Mediji: Svi vole Andreja Plenkovića

Izvor: B92, 11.Okt.2016, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Svi vole Andreja Plenkovića

Hrvatski mandatar Andrej Plenković, do skora potpuno nepoznat široj hrvatskoj javnosti postao je najpopularniji političar u državi.

Za svega dva-tri meseca uspeo je da na treće mesto popularnosti potisne čak i predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Obrt je tim zanimljiviji jer se dosad nije događalo da je premijer popularniji od šefa države, piše zagrebački Jutarnji list.

Andreja Plenkovića danas, čini se, svi vole. Premda nije tip političara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji zavodi javnost. Ne služi se populističkim trikovima, ne drži vatrene govore, javni su mu nastupi više dosadnjikavi nego atraktivni.

Tajna njegove popularnosti je, navode mediji, delomično je objašnjiv činjenicom da je reč o novom liku na političkoj sceni. Premda u evropskim institucijama uživa zavidnu reputaciju, domaćoj je publici prilično nepoznat i zato zanimljiv.

Plenković je još nepročitan i - što je mnogo važnije - deluje nestandardno, drugačiji od ostalih političara.

Njegovim dolaskom na čelo HDZ-a hrvatska politička scena bitno se menja. Ideološki se sukobi stišavaju. Nasuprot antagonizirajućem “ili mi ili oni”, Plenković nudi novu, kako je netko već konstatirao, okupljajuću paradigmu: Ko nije protiv nas, taj je s nama. Njegova umerenost, pristojnost i dijaloška otvorenost funkcionišu smirujuće. U takvom njegovom nastupu politika deluje kao ozbiljan i odgovoran posao.

Jutarnji piše da je Hrvatska nasmrt umorna od političkih prodavača magle.

Plenkovićeva popularnost, kako se navodi, pokazuje da je nacija željna pozitivnih i konstruktivnih ljudi.

Šef HDZ-a i budući premijer može biti prilično prihvatljiv i onima koji ne glasaju za njegovu stranku. Ne raspiruje antagonizme, nije ni pokušao jahati na euforiji koja se oko njegovih izbornih rezultata stvara, u izbornoj noći nije dozvolio ispade egzaltiranosti ni revanšističke poruke.

Deluje kao premijer za evropsku Hrvatsku.

Portal primećuje i da Plenković trenutno nema ozbiljnu konkurenciju na političkoj sceni, što manje govori o njemu, a više o drugima.

Hrvatska je danas zemlja bez jakih političkih ličnosti.

Politička je elita nikad jadnija. Autoriteta nigde, navodi Jutarnji uz ocenu da je bivši šef HDZ Tomislav Karamarko kadrovski devastirao HDZ, a da je Zoran Milanović u SDP-u zatro sve koji su mu mogli biti konkurencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.