Mediji: Poptisaće patrijarh Porfirije

Izvor: B92, 22.Apr.2021, 10:26

Mediji: Poptisaće patrijarh Porfirije

Podgorica -- Temeljni ugovor države Crne Gore i SPC biće potpisan posle uskršnjih praznika, a, kako Tanjug saznaje, u ime Crkve potpisaće ga patrijarh Porfirije.

I istoričar dr Aleksandar Raković, koji je inače dobro upućen u odnose u Crnoj Gori i pitanja Crkve navodi da će Temeljni ugovor, koji pored ostalog, potvrdjuje istorijski kontinuitet i pravni legitimitet Srpske pravoslavne crkve, biti potpisan uskoro.

U pisanju teksta Temeljnog ugovora učestvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti, kaže Raković za Tanjug i otkriva da je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta ove godine usvojio tekst Temeljnog ugovora u sadašnjoj formi.

Tekst Temeljnog ugovora službeno je, kaže, uručen premijeru Zdravku Krivokapiću 14. aprila u manastiru Ždrebaonik, na sastanku koji je upriličio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema njegovim rečima, iz stava premijera Krivokapića da je Srpska pravoslavna crkva "zadovoljna" tekstom, proizilazi da je Temeljni ugovor između dve strane već obostrano usaglašen.

Da bi Temeljni ugovor stupio na snagu, dodaje Raković, potrebno je da ga Vlada Crne Gore usvoji na nekoj od skorijih narednih sednica, da najviši predstavnici dve strane potom potpišu taj dokument, i da Temeljni ugovor bude objavljen u Službenom listu Crne Gore i Glasniku Srpske pravoslavne crkve.

Iako je Zdravko Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku kazao da će Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve poslati u Skupštinu Crne Gore na ratifikaciju, stav eksperata je, ističe Raković, da za tim nema nikakve potrebe jer nije reč o medjunarodnom sporazumu. "Krivokapić samo treba da vodi računa o potrebnoj proceduri, a ne da uvodi potpisnike u dodatne procedure koje nikom dobronamernom nisu potrebne", zaključio je Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVE SE REŠAVA POSLE USKRSA! STIGLE NOVE INFORMACIJE: Temeljni ugovor SPC i Crne Gore potpisaće patrijarh lično

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021

U pisanju teksta Temeljnog ugovora učestvovali su pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti..Temeljni ugovor države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće, očekuje se, potpisan posle uskršnjih praznika, a, kako Tanjug saznaje, u ime Crkve potpisaće ga patrijarh Porfirije...I istoričar...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Patrijarh Porfirije: Sa Krivokapićem postignuta saglasnost, mislim da ćemo veoma brzo potpisati ugovor

Izvor: RTS, 22.Apr.2021

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kao i da je načelno dogovoreno da posle vaskršnjih praznika ode u Crnu Goru i potpiše taj...

Nastavak na RTS...

UHAPŠEN OPASNI "PINK PANTER" IZ CRNE GORE: Kriminalni pipci mafijaške hobotnice sežu i do Argentine

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2021, 09:59

Nakon intenzivne istrage koja je trajala godinu dana, istražitelji su ga pronašli i uhapsili...Interpolova divizija Savezne policije uhapsila je 20. aprila Zvjezdana Begića, rođenog u Crnoj Gori, optuženog da je deo međunarodne organizacije "Pink Panter", poznate po spektakularnim krađama skupocenog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.