Mediji: Pao balkanski Eskobar

Izvor: B92, 09.Nov.2014, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Pao balkanski Eskobar

Mediji u regionu su kao udarnu vest preneli vest o hapšenju Dragoslava Kosmajca, koga je premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko bosa na Balkanu.

Mediji ističu da je reč o velikoj akciji srpske policije koja je Kosmajca uhapsila u njegovoj kući u Beogradu.

Zagrebački "Jutarnji list" pod naslovom "Pao balkanski Eskobar" prenose informaciju o hapšenju Kosmajca pozivajući se na beogradske medije.

"Jutarnji" napominje da su mediji svojevremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javljali da je Kosmajac bio glavom i bradom saradnik velikog kolumbijskog bosa Pabla Eskobara.

Sarajevski "Dnevni avaz" kao udarnu vest prenosi da je uhapšen Kosmajac (61), jedan od najvećih narkodilera u Srbiji i na Balkanu.

Na sajtu lista se nalazi i fotografija Kosmajca, jedna od poslednjih koju su objavili letos mediji u Srbiji i regionu.

List prenosi reči ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je na pres konferenciji u Beogradu rekao da su uhapšeni Kosmajac i još sedam osoba koji su osumnjičeni za saučesništvo, od čega je četvoro njih uhapšeno u Sremskoj Mitrovici.

"Dnevni avaz" navodi da se Kosmajac tereti za pet krivičnih dela, od podsticanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje.

Sarajevski list podseća na pisanje beogradskih medija da je Kosmajac, prema podacima MUP-a, povezan s međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi, odakle, navodno, organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu.

On odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje Zapadne Evrope, a navodno je blizak i sa optuženim narkobosom iz Pljevalja, Darkom Šarićem, prenosi "Dnevni avaz".

Hrvatski portal index.hr pod naslovom "Velika akcija srpske policije - pao balkanski Al Kapone", prenosi da je policija uhapsila "zloglasnog srpskog narkodilera i sedam njegovih pomoćnika".

Portal podseća da se policijska istraga kretala u čak pet pravaca, a da se Kosmajaca tereti za razna krivična dela.

"Jako smo temeljito i pažljivo radili na skupljanju dokaza kako bismo mogli oduzeti imovinu narko šefu", preneo je portal izjavu ministra Nebojše Stefanovića sa pres konferencije u Palati Srbija.

Portal prenosi reči Stefanovića da se na ovome slučaju radilo i pre 15 godina, ali da je on tek sada okončan zbog novostvorene političke volje u Srbiji, kao i da u zemlji nema nedodirljivih i da se država nikoga ne boji.

Portal prenosi da je srpski ministar policije slučaj uporedio sa istragom FBI i hapšenjem Al Kaponea, dodajući da je i Kapone "pao" na utaji poreza.

Podgoričke "Vijesti", uz vest o hapšenju Kosmajca, podsećaju da je on 21. jula priveden na razgovor u policijsku stanicu u Kotoru, a da je nakon noći provedene u policiji, pušten na slobodu.

"Vijesti" podsećaju da crnogorska policija nije zvanično saopštila zašto je priveden "čovek koga je srpski premijer označio glavnim narkobosom u regionu".

Objašnjenje je stiglo od Kosmajčevog advokata Borisa Vukašinovića.

"On se tereti za falsifikovanje isprava, ali osim sumnje ne postoje valjani dokazi za to krivično delo. Policija je dobila samo neki propratni dokument gde se obaveštavaju da je njegov pasoš izdat u Slovačkoj, navodno, nevažeći. Pošto je reč o nepotpunoj dokumentaciji, mi se o tome nismo izjašnjavali", rekao je letos njegov advokat.

Kosmajac je nakon te epizode nastavio letovanje u svojoj vili u Strpnju kod Morinja, podsećaju "Vijesti".

Radio televizija Crne Gore (RTV CG) prenosi da je Kosmajac uhapšen posle četiri meseca intenzivnog rada.

Crnogorska televizija prenosi da je vest o njegovom hapšenju saopštio srpski ministar policije na vanrednoj konferenciji za novinare.

RTV CG navodi Stefenovićeve reči da će Tužilaštvo odrediti visinu kazne, kao i da on očekuje kaznu u gornjim granicama zbog težine krivičnih dela.

Svi mediji u regionu podsećaju na reči premijera Vučića koji je letos Kosmajca označio kao najvećeg narkodilera u Srbiji, kao i da se u "Beloj knjizi organizovanog kriminala" MUPa Srbije iz 2001. navodi kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pao balkanski Al Kapone, javljaju mediji u regionu

Izvor: Mondo, 09.Nov.2014

Mediji u regionu su kao udarnu vest preneli vest o jutrošnjem hapšenju Dragoslava Kosmajca koga porede sa Al Kaponeom i Eskobarom...Mediji ističu da je reč o velikoj akciji srpske policije koja je Kosmajca uhapsila u njegovoj kući u Beogradu...Zagrebački"Jutarnji list" pod naslovom "Pao balkanski...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.