Mediji: Izrael nije pronašao dokaze aktivnosti Hamasa u bolnici, jača pritisak na njih

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 00:17

Mediji: Izrael nije pronašao dokaze aktivnosti Hamasa u bolnici, jača pritisak na njih

Izrael nije pronašao jasne dokaze aktivnosti palestinskih militanata u medicinskom kompleksu Al-Šifa.

To je navelo zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, da pojačaju pritisak na Izrael da pristane na pauzu u neprijateljstvima, piše Vašington post.

"Izrael se nadao da će kontroverzni napad otkriti ubedljive dokaze o značajnim militantnim aktivnostima u Al-Šifi... Nedostatak jasnih dokaza do sada je već naveo zapadne saveznike, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD, da pojačaju pritisak na Izrael da se dogovori o pauzi u neprijateljstvima", navodi list, pozivajući se na neimenovanog evropskog diplomatu.

Izraelske trupe i dalje vrše raciju u bolnici Al-Šifa u Gazi, najvećoj u regionu, iako su do sada otkrili "oskudne dokaze o Hamasu" u toj ustanovi. Izraelska vojska, međutim, insistira da je pronašla "ogromnu količinu oružja Hamasa... u zgradi bolnice Šifa", kaže potpukovnik Džonatan Konrikus, koji je u sredu uveče objavio video snimak snimljen u bolnici.

"Izraelska vojska u sredu nije pokazala dokaze o podzemnim kompleksima niti dokazala svoje navode o mreži tunela Hamasa koja se povezuje sa bolnicom, ali je rekla da je još uvek u procesu pročešljavanja Al-Šife", piše Vol Strit džornal.

Ranije je TV kanal i24 javio da izraelska vojska proširuje svoju operaciju u kompleksu Al-Šifa na južni deo bolnice. Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je na današnjem brifingu da postoje obaveštajni podaci da je Hamas koristio bolnicu "kao komandni i kontrolni čvor i najverovatnije kao skladište", ali nije naveo više detalja, niti je ponudio dokaze, prenosi Vašington post.

Humanitarna organizacija Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je danas da slike koje je objavio Izrael na kojima se navodno vidi oružje pronađeno u okupirnaoj bolnici Al Šifa u Gazi, nisu dovoljno opravdanje da ta bolnica izgubi status posebne zaštite prema međunarodnom humanitarnom pravu.

''Bolnice imaju posebnu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom pravu. Lekarima, medicinskim sestrama, ambulantnim kolima i drugom bolničkom osoblju mora biti dozvolljeno da obavljaju svoj posao, a pacijenti moraju biti zaštićeni'', rekao je danas direktor HRV Luj Šarbono, a prenosi Rojters.

On je dodao da bolnice gube tu zaštitu samo ako se može pokazati da su štetne radnje izvršene unutar i iz prostorija bolničkih objekata.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su ranije danas video-snimak na kojem se navodno vidi vojna oprema izvučena iz prethodno neotkrivene zgrade u okviru velikog bolničkog kompleksa, a koja uključuje automatsko oružje, granate, municiju i pancirne košulje.

Snimak je objavljen nakon što je Izrael poslao trupe u bolnicu Al Šifa u napadu koji je Svetska zdravstvena organizacija nazvala "potpuno neprihvatljivim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.