Mediji: Hapšenje hrvatskog novinara presedan

Izvor: B92, 17.Sep.2019, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Hapšenje hrvatskog novinara presedan

Zagreb -- Hapšenje novinara portala Index, Gordana Duhačeka, zbog dva tvita, nedopustivi je udar na slobodu izražavanja, izjavila je njegov advokat Vesna Alaburić.

Hapšenje Duhačeka zbog jednog prošlogodišnjeg tvita i jednog od pre nekoliko sedmica, izazvalo je brojna reagovanja novinara u Hrvatskoj i BiH, oglasilo se i društvo novinara Hrvatske, a pojedinci smatraju da o ovom presedanu svoje stavove treba da iznesu i predsednica i premijer.

Duhaček je, naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priveden juče zbog dva objavljena tvita , jednog u kojem piše skraćenica ACAB ("all cops are bastards") i drugog u kojem je satirično obradio domoljubnu pesmu "Vila Velebita".

On je u međuvremenu pušten iz pritvora nakon saslušanja tokom kojeg je proglašen krivim zbog vređanja policije, zbog čega će morati da plati kaznu od 754 kune (oko 12.000 dinara).

Alaburić smatra da je reč o presedanu i ističe da se ne seća da je ikada u proteklih tridesetak godina protiv nekog novinara ili bilo kojeg građanina pokrenut prekršajni postupak zbog onog što je negde napisao, uključujući napise i priloge na društvenim mrežama.

"Smatram da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne sadrži ni jednu jedinu odredbu koja bi omogućila prekršajno kažnjavanje za sadržaje objavljene u medijima ili na društvenim mrežama", rekla je ona za Index.

Ona kaže da iskreno veruje da će ovaj presedan biti poslednji primer reagovanja na javno izgovorenu reč.

Duhaček je prekjuče prilikom ulaska u Hrvatsku iz BiH obavešten o tome da ga traži policija, pa se iste večeri sam javio u stanicu. Uprkos tome, Duhačeka su juče policajci dočekali na zagrebačkom aerodromu i priveli ga.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo policijsko postupanje prema novinaru Duhačeku, koji je, kako kažu, priveden kao okoreli kriminalac.

Hrvatsko novinarsko društvo takođe je upozorilo da je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drugačije nego kao zastrašivanje.

Duhaček je situaciju privođenja opisao kao bizarnu. On je, kaže, trebalo da otputuje za Nemačku, ali je zadržan zbog, kako je rekao, postojanja nekih optužnih predloga.

"Sa aerodroma su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhapšen, a da mi to nitko nije rekao", naveo je.

Kolege iz BiH počele su da potpisuju peticuju podrške Duhačeku.

"Bilo bi lepo da je hrvatski represivni aparat bio ovako efikasan i kada su neki drugi pojedinci napuštali Hrvatsku, ali nije. Smatram da je hapšenje novinara zbog napisane reči na ovaj način pogrešno i očekujem da će se od postupanja policije ograditi svi, od predsednice i premijera pa naniže", rekao je za Index, između ostalih, Peđa Grbin.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KCNS najoštrije osuđuje hapšenje novinara portala Indexa

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2019

Kulturni centar Novog Sada najstrože je osudio jučerašnje hapšenje hrvatskog novinara portala Index Gordana Duhačeka.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.