Medijacija umesto parničnog postupka zbog neplaćenih računa

Izvor: RTS, 18.Jan.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijacija umesto parničnog postupka zbog neplaćenih računa

Javno komunalno preduzeće "Objedinjena naplata" u Nišu prvo je u Srbiji koje je sa Višim i Osnovnim sudom potpisalo protokol o primeni medijacije kao alternativnog načina reševanja predmeta. Građani koji zbog dugovanja budu tuženi, medijacijom će izbeći parnični postupak i visoke sudske troškove.
Građani o medijaciji još ne znaju mnogo, većina se ipak trudi da izbegne gomilanje dugova koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vodi tužbi.

Ukoliko je prigovor osnovan može se pristupiti medijaciji. Pred višim i osnovnim sudom u Nišu u toku je 21 postupak posredovanja a dva su uspešno rešena. Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta u Nišu bila je medijator u oba slučaja:
"Za razliku od uloge sudije koji treba da presudi, uloga medijatora je da pomogne stranama da pregovaraju i da kroz pregovore dodju do jednog sporazumnog rešenja, on nije taj koji nudi rešenje, rešenje treba da pronadju same stranke."  
Iako se medijacija u našem pravosudnom sistemu primenjuje godinama, do sada se nije primenjivala u ovoj oblasti.
Prema rečima Jelene Stojanović, direktorke JKP Objedinjena naplata, na ovaj način se izlazi u susret dužnicima.
"Građani će na kraju dobiti najviše, imaće kraće sporove, manje troškove, biće zaštićeno njihovo pravo na suđenje u razumnom roku", naglašava Zoran Krstić, predsednik Višeg suda u Nišu.   
Posle ovog prvog sporazuma u Nišu u Ministartsvu pravde kažu da su za postupak medijacije zainteresovani javna preduzeća i sudovi širom Srbije.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.