
Izvor: RTS, 21.Dec.2018, 11:27 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Medenjaci iz Sefkerina
Božićni i novogodišnji praznici teško se mogu zamisliti bez medenjaka. Među onima koji su od njihovog oblikovanja napravili umetnost je i Danijela Kozlovački iz Sefkerina kod Pančeva
Miris i ukus ovih starih kolačića odrasle vraća u detinjstvo,a najmlađe podseća da nam se približavaju novogodišnji praznici. Mogu biti različito dizajnirani, a zimi su običnu u obliku pahulje, jelke, deda mraza >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i venčića. Obično se prave dva dana,prvog se mese i peku,a drugog dekorišu.
Za Danijelu Kozlovački iz Sefkerina mašta je od velike važnosti u tom poslu. Ako nemate dete u sebi i ne volite da se igrate testom i bojom ne možete sve to ni da odradite, smatra Danijela. Uz to, treba voditi računa o svim sastojcima i merama u recepturi, jer je neophodno napraviti savršen spoj.
Danijela Kozlovački dnevno može da napravi i do 200 medenjaka,a pre godinu dana počela je i da ih prodaje na bazarima i vašarima na komad, ali ima i onih koji naručuju i po kilogram ovih slatkiša. Medenjaci su tako još slađi za ovu porodicu, jer od njih može i dodatno da se zaradi:
Otkriva da medenjak mora da ima ukus cimeta i đumbira, ali da je cimet najvažniji da bi se dobio starinski medenjak.
Ljilja Kozlovački za praznike najviše voli da unučiće obraduje medenjacima, jer ih oni asociraju na radost.
Za lepotu medenjaka važna je i glazura. Ona može biti šećerna i čokoladna, kaže Danijela Kozlovački.
Medenjaci su u Evropi najpopularniji u Nemačkoj, ali poslednjih godina i kod nas se novogodišnja trpeza ne može zamisliti bez ovog ukrasnog slatkiša, ali može se koristiti i za bilo koje druge proslave kao što su rođendani venčanja i krštenja dece. Ukus ostaje isti a menjaju se samo motivi i oblici kolačića koji se prilagođavaju događaju za koji se pripremaju.