Medalja u Briselu, otkaz u Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalja u Briselu, otkaz u Srbiji

Kada Srbin zaurla "eureka!" (pronašao sam) to se daleko čuje i ceni. Činjenica je da srpski pronalazači redovno dobijaju nagrade, medalje i pohvalnice na sajmovima nauke i pronalazaštva širom sveta. Ali u Srbiji to eureka niko ne čuje, a za pronalaske se niko ne interesuje, pa ni država.

Miloš Stanković, mladi inženjer elektrotehnike i proizvodnog menadžmenta dobio je pedesetak domaćih i međunarodnih priznanja za inovacije. Patentirao je magnetni motor, elektrostatični >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prečišćivač izduvnih gasova, eko-auspuh, dizajnirao je i školjke automobila i supersoničnih aviona. Miloš se nada da će se neko u Srbiji zainteresovati za njegove inovacije, dok "Fijat", "Pežo"i "Reno"čekaju u redu da ga zgrabe.

Inženjer Momčilo Kokanović razmišljao je kako da pomogne proizvođačima da brže oberu svoje zasade maline, kupine i borovnice. Tako je nastao vazdušni berač jagodičastog voća "Kokan 1000" koji za dan može da obere deset hektara voćki. Za sada su izrađena dva prototipa berača, jedan je u Vojvodini, a drugi u Čileu, a svaki zamenjuje po 70 radnika.

Siniša Sremac i Đura Vujić patentirali su metod za proizvodnju opeke i porcelana uz dodavanje aditiva kojim udvostručuju proizvodnju s istom količinom utrošene energije. Zbog nove tehnologije, pobornici prastarog načina proizvodnje u Srbiji samo što ih nisu spalili na lomači. Onda su upoznali jednog proizvođača pločica iz Španije i prodali patent.

Borislav Krajčinović, pronalazač iz Beograda, nekoliko godina nadležnim institucijama, nudi patent pomoću kojeg bi se mikrotalasima uništavali korov i insekti bez upotrebe hemijskih sredstava. Patent će na kraju da proda u inostranstvu.

Ostoja Rajić, mašinski inženjer iz Novih Banovaca, ima oko 200 patenata. Priznanjima, nagradama i medaljama broja nema. U Nemačkoj i Austriji, u firmama gde je radio, svojim izumima uštedeo je milione šilinga i maraka, dobio stan i maksimalnu platu, ali je rešio da se vrati kući. Nastavio je da se bavi inovacijama, nudio svoje patente, ali mrka kapa. Zato su neke engleske agencije sklopile sa Ostojom ugovore za 13 patenata vredne 38,5 miliona funti. U nadi da će nešto da se promeni, Ostoja je osnovao Udruženje pronalazača "Teslino jedinstvo" u kojem je već okupio oko 650 ljudi.

Dr Ljubinko Ilić patentirao je zaustavljanje klizišta strujom i za tu inovaciju u Briselu dobio zlatnu medalju, a ovde je, zbog eksperimenata koje je obavljao u laboratoriji na poslu, bezmalo ostao bez radnog mesta. Tek kada je američka vojska priznala da za zaštitu bunkera i rovova koristi njegovu metodu, počeli su u Srbiji da ga tapšu po ramenima, ali je ostalo samo na tome, dok patent Ljubinko ne proda Amerikancima, a oni ga nama debelo naplate za saniranje klizišta po Srbiji.

Živoslav Milovanović, pronalazač iz Krnjeva kod Velike Plane, iskusio je na svojoj grbači sve administrativne začkoljice i nezainteresovanost države Srbije, kada je izumeo klipnu turbinu, koja može da ima široku primenu u raznim industrijama. Za turbinu su se zainteresovale mnoge vodeće svetske firme, pa je Milovanović morao da zaštiti izum na tržištima SAD, Evrope, Kine, Evroazije i Australije. Za to mu je trebalo 30.000 evra, pa je već počeo da razmišlja da patent proda.

- Javljali su mi pojedinci i imao sam utisak da žele da me ucene. Pozvao me je i beogradski penzioner M. R. koji je delovao drugačije od ostalih. Ponudio mi je svoju životnu ušteđevinu bez papira ili ugovora ili hipoteke, nije pominjao kamatu, rekao mi je da uplatim takse da ne bih propustio rokove i da za ugovor ima vremena - priča Živoslav Milovanović, koji je ovu ponudu prihvatio i namerava da u Srbiji otvori fabriku za proizvodnju svoje klipne turbine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.