Medački džep bio uvod u druge akcije

Izvor: Glas javnosti, 09.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medački džep bio uvod u druge akcije

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je juče da je akcija Hrvatske vojske „Medački džep“ koja je trajala od 9. do 17. septembra 1993. godine bila uvod potonjim tragedijama Srba iz Republike Srpske Krajine.

- Monstruoznost u načinima na koje su tada počinjeni zločini nad Srbima, ubistva sa ritualnim karakterima, imali su poruku da čoveka svedu na nivo životinje, ali i da upute poruku sunarodnicima ubijenih šta ih čeka ako dočekaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << hrvatske snage - rekao je Štrbac na konferenciji za novinare, a prenela Srna.

On je podsetio da je u ovoj akciji na podvelebitska sela „Medačkog džepa“ - Divoselo, Počitelj i Čitluk poginulo 88 lica, od čega 46 vojnika, šest policajaca i 36 civila, među kojima je bilo 18 žena, te dodao da su do sada pronađena 84 posmrtna ostatka, od kojih još osam nije identifikovano i da se traga za telima još četiri ubijena Srbina.

Prema njegovim rečima, Srbi su u akciji „Medački džep“ ubijani na veoma svirep način.

Štrbac je naveo primer žene, čija su dva sina bila u hrvatskoj vojsci, koja je živa nabijena na kolac, te dodao da je više žena spaljeno, a da su jednog retardiranog mladića obesili naopačke i gađali noževima.

PARASTOS UBIJENIM SRBIMA

U banjalučkom Sabornom hramu Svete Trojice danas će u 11 časova biti služen parastos žrtvama „Medačkog džepa“.

Parastos stotinama Srba pobijenim u Medačkom džepu biće održan danas u 11 sati i u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Biće to podsećanje na žrtve zločina jedinice regularne hrvatske vojske, koja je ovaj čin označila kao projekt „Spržena zemlja“. Francuski general Žan Kot, jedan od tadašnjih komandanata mirovnih snaga OUN, zapisao je da hrvatska vojska u pomenutim selima „nije ostavila ni živu mačku“.

- Istraga o ovom zločinu, iako je reč o malom području, o čemu je sve bilo snimljeno, trajala je dugo - rekao je Štrbac i dodao da je čak i hrvatsko pravosuđe u presudi generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju utvrdilo da je reč o najmonstruoznije počinjenim zločinima.

Štrbac je za presudu zagrebačkom Županijskom sudu od 31. maja ove godine, prema kojoj je za zločine u „Medačkom džepu“ Ademi oslobođen, a Norac osuđen na zatvorsku kaznu od sedam godina, rekao „da neće stati na ovome“, najavivši da će tražiti adekvatno kažnjavanje i po komandnoj odgovornosti i neposrednih izvršilaca.

- Ademi, koji je tada bio zamenik komandanta zbornog područja Gospić, oslobođen je iako je izdao više od 80 naredbi za pripremu i izvršenje ove akcije, a Norcu je kazna izrečena na osnovu počinjenih krivičnih dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika“, konstatovao je Štrbac.

On je istakao da je u ovom sudskom procesu došlo do minimiziranja žrtava, pojasnivši da im je suđeno za ubijena 23 civila i pet vojnika i da je pri tom uzimano u obzir samo ono što je direktno dokazano, ali ne i obrazac ponašanja.

- Ovde se dvostruki aršini ogledaju i u tome što je sud u Gospiću osudio petoricu Srba u odsustvu zbog toga što su držali zatvorenog, te fizički i psihički maltretirali zarobljenog hrvatskog policajca tako što su trojica dobila osam, a dvojica šest godina zatvora - naveo je Štrbac.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.