Meč za imovinu i čiste račune

Izvor: Medijski istraživački centar, 13.Sep.2011, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meč za imovinu i čiste račune

Autor: Zorica Miladinović
Grupa sadašnjih i bivših članova Teniskog kluba Radnički Niš već tri godine podnosi krivične i druge prijave protiv pojedinih rukovodilaca kluba zbog sumnje da su nizom zloupotreba službenog položaja i falsifikovanjem isprava sebi pribavili izuzetno veliku imovinsku korist.
Pojedinci iz te grupe ovih dana su procenili da je jedan od „osumnjičenih“, predsednik Upravnog odbora kluba Vojislav Mitić, na taj način „oštetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << klub za više od 100 miliona evra“. Mitić je, pak, kategorički odbacio sve optužbe navodeći da je jedini cilj podnosilaca prijava, koji ga optužuju za pohlepu, otimanje vredne imovine kluba.
Za vreme ovog, dugog i iscrpljujućeg „meča“, poslovanje TK Radnički nekoliko puta su proveravali policija, finansijska policija i nadležne inspekcije. Klub za to vreme nije organizovao turnire, niti postigao značajnije sportske rezultate, a stotinak njegovih članova otišlo je u privatne klubove. Podnosioci prijava sada pokušavaju da preregistruju klub, nakon što su formirali paralelne organe - izbornu skupštinu i upravu. Pritom, neki od njih ne mogu ni da privire u klub, pošto je na ulazu, kako kažu, „dovedeno obezbeđenje iz Beograda, kojem je dat spisak nepoželjnih“. U aktuelnoj upravi kluba, pak, tvrde da je ulaz zabranjen samo „za desetak ljudi“, jer su „prekršili disciplinski pravilnik i naneli štetu klubu“. Čini se da su zadovoljni jedino sve brojniji gosti „Nišlijske mehane“, koja je zakupila deo atraktivnog klupskog prostora u centru grada.
Krivične prijave
U krivičnim i drugim prijavama Mitić i predsednik Skupštine kluba Nenad Radojković prozivaju se za „brojne zloupotrebe u poslovanju kluba“ sa ciljem da „protivpravno pribave imovinsku korist“ za sebe i bliske osobe. Navodi se da je Mitić sebi i supruzi Tamari „omogućio sticanje velike novčane dobiti“ tako što je obezbedio da ugovor o zakupu sa „Nišlijskom mehanom“ ne zaključi TK Radnički već „fantomska“ organizacija „TK Turs“, čije je odgovorno lice Mitićeva supruga, koja pored ostalog prima platu iako živi u Beogradu. Tvrdi se da je Mitić, koji živi u Beogradu, a radi kao profesor na Univerzitetu u Nišu, samo u 2009., kada se TK Radnički nije takmičio, za svoje putne troškove i reprezentaciju „naplatio od kluba više od 800.000 dinara“. Istovremeno, navodi se, klub duguje Vojsci Srbije stambeni prostor od bezmalo 200 kvadratnih metara (198.000 evra) na ime kompenzacije za zemljište koje je dobio, njegov račun bio je osam meseci u blokadi, a zaposleni duže od godinu dana nisu primili plate. Ipak, najveći problem jeste taj što Mitić i nekolicina ljudi oko njega „pokušavaju da privatizuju klub, protivno Zakonu o sportu koji to ne dozvoljava“.
- Navodni udeli pojedinih članova u nepokretnosti i pokretnosti kluba „utvrđeni“ su krajnje neozbiljno, uz primenu softvera beogradske firme „Softel oditor“, koji nije ništa drugo do softver za tablično izračunavanje, kod koga se primenom upita „šta- ako“ mogu podesiti ulazni podaci za zadati rezultat. Pri tom je „meren“ doprinos samo 16 članova Skupštine, a ne svih članova kluba. Tako je napravljen dokument Struktura udela u kapitalu TK Radnički, po kojem Mitić ima većinski udeo od 33,84 odsto, odnosno bezmalo 100.000 evra, iako se više trudio da uzme nego da donese u klub. Zatim je u vanparničnom postupku pred Opštinskim sudom u Nišu postignuto „poravnanje“ na ime takvih udela, a Mitić i još neki su pojedinačni deo vlasništva uknjižili na teret imovine TK. Takođe, na nelegitimnoj Skupštini doneli su odluku o promeni statusa TK Radnički u privredno društvo sa ograničenom odgovornošću, što članovi smatraju nedopustivim uvodom u privatizaciju kluba, kaže za Danas Branimir Đorđević, jedan od potpisnika krivične prijave, koji je na paralelnoj Skupštini izabran za člana Predsedništva kluba.
Mitić: Napadi u talasima
Predsednik UO kluba Mitić, međutim, ocenjuje da iza ovakvih, „potpuno neosnovanih napada, koji se izvode ‘u talasima’, tako što se podnose jedne te iste krivične prijave, ali uz malo drugačiji sadržaj ili druge potpise“ stoji „izvestan broj pojedinaca koji sebe smatraju pripadnicima političke profesije, kao i neki pripadnici kriminalnih i drugih krugova koji imaju ‘halapljiva usta’“. On kaže da je ozbiljan problem i taj što neki članovi i bivši članovi neopravdano smatraju da im klub pripada. „Oni su navikli da tu budu viđeni, da imaju ‘svoj teren’, da vedre i oblače. Sada bi da dođu i do imovine, koju su uglavnom otimali, a ne uvećavali“, tvrdi Mitić.
Mitić kaže da su nadležni državni organi, kroz tri provere kompletnog poslovanja kluba, u kojima je pregledano više od 7.000 priznanica, utvrdili da je ono „zakonito, čisto i bez ikakvih zloupotreba“. „Kao jedini propust utvrđeno je da smo delimično platili porez za lica koja su povremeno angažovana u klubu, što sada ispravljamo“, tvrdi. Pri tom dodaje da je kroz takve provere „isplivalo“ da određeni broj potpisnika krivičnih prijava po Statutu više nisu članovi kluba, jer nisu plaćali ulaznu članarinu, članski doprinos ili i jedno i drugo.
On potvrđuje da naplaćuje svoje putne troškove, na šta „kao predsednik UO ima pravo, kao što ga imaju i treneri i igrači“. Kaže da je kriza usporila realizaciju obaveza prema Vojsci, ali da će one biti izvršene do kraja. Tvrdi da njegova supruga obavlja poslove za klub i da u TK Tursu „prima minimalac“. Navodi da sav novac koji „Nišlijska mehana“ uplaćuje po osnovu zakupnine i drugih obaveza ide u kasu TK Radnički, a da je TK Turs, inače formiran po Zakonu o privrednim delatnostima, samo trasant firma preko koje idu uplate, pošto raniji zakon o sportu nije dozvoljavao sportskim klubovima da budu registrovani za privrednu delatnost. Novi zakon o sportu omogućiće svakom klubu da „bira“ da li će biti društveno - sportska organizacija, sportsko privredno društvo ili privredno društvo. Već su počele „pripreme“ za formiranje firme TK Radnički Niš d.o.o. koja bi se bavila biznisom. Ipak, TK Radnički je i dalje udruženje građana i nije promenilo pravni status.
- Nema ničeg nezakonitog ni u evidentiranju udela nekih članova u kapitalu TK. Krajem devedesetih godina formirali smo Komisije koje su utvrdile materijalni i nematerijalni doprinos članova Kluba, procenjujući dužinu članstva, iznose ulaganja, angažovanje i druge merljive kriterijume. Tek kasnije smo angažovali priznatu i stručnu konsultantsku kuću koja je evidentirala udeo članova u kapitalu kluba, a u vanparničnom postupku pred sudom napravili poravnanje, na osnovu kojeg su udeli verifikovani. Niko od nas nije „naplatio“ svoj udeo, osim jednog od pripadnika grupe koja iznosi lažne optužbe, zbog čega je račun kluba bio u blokadi. Ali, ti udeli ne znače vlasništvo, već samo evidentiranje doprinosa članova u kapitalu kluba. Ukoliko sportski klubovi nekada budu privatizovani, udeli koji su utvrđeni mogu biti osnov za utvrđivanje vlasništva. To je i logično i legitimni, kaže on za Danas.
Mitić dodaje da je lično i porodično, po osnovu porodične imovine u Nišu, „klubu dao ukupno 80.000 evra“, posebno kada su organizovani međunarodni sportski turniri. Tvrdi da je u njega uneo i donacije „od nekoliko miliona“. Kaže da je u teniskom sportu 43 godine, a da je kroz TK Radnički, na čijem je čelu dugo, do sada prošlo 2.500 dečaka i devojčica. Podneo je i krivične prijave „protiv aktera aktuelne harange, koja se protiv njega i kluba vodi iz ličnih i interesnih razloga“.
Udruženja ne mogu menjati status
- Ministarstvo omladine i sporta do sada nije primilo bilo kakav zahtev za sprovođenje inspekcijskog nadzora u TK Radnički Niš. Ukoliko ga primimo, donosićemo odluku na osnovu svih priloženih dokaza i raspoloživih činjenica, a naročito ćemo uzeti u obzir eventualna rešenja i postupke PU Niš i OJT Niš. Budući da Agencija za privredne registre započinje upis sportskih udruženja u registar 23. septembra, našoj grupi za inspekcijski nadzor otvorene su različite mogućnosti - jedna od njih je i da TK Radnički bude izbrisan iz registra, kaže za Danas Marko Kronja, savetnik za odnose sa javnošću u Kabinetu ministra omladine i sporta.
Na pitanje: da li bi preregistrovanje TK Radnički u privredno društvo sa ograničenom odgovornošću bilo u skladu sa novim Zakonom o sportu, Kronja kaže da ovaj zakon „ne dopušta da sportska organizacija sa statusom udruženja građana prilikom prevođenja u registar Agencije za privredne registre promeni status u neki od postojećih oblika privrednog društva“. TK Radnički upisan je u Registar sportskih organizacija pri Ministarstvu omladine i sporta 1998., sa statusom udruženja građana, a kao ovlašćena lica upisani su Mitić i Radojković.
Nova krivična prijava
Osnovno javno tužilaštvo u Nišu ovih dana postupa po najnovijoj krivičnoj prijavi protiv Mitića i Radojkovića i u toku je provera navoda iz nje, potvrdio je za naš list portparol republičkog javnog tužioca Tomo Zorić. On dodaje da je OJT „dalo nalog policiji da prikupi potrebne informacije i obaveštenja kako bi se detaljno proverili navodi iz prijave“, a da će odluka tužilaštva zavisiti od rezultata provere. U Policijskoj upravi u Nišu kratko su kazali da „postupaju po zahtevu OJT“ i da se „za sada ne može saopštiti ništa više“.
www.danas.rs

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.