McLarenov novi bolid pokretaće se mislima (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

McLarenov novi bolid pokretaće se mislima (VIDEO)

Bolid koji je vizija Formule 1 moći će da mijenja oblik, energiju će crpiti iz solarnih ćelija, a komuniciraće s vozačem, koji će njime moći da upravlja gestikuliranjem

McLarenom MP4-X, trkaćim bolidom budućnosti, vozač će moći da upravlja uz pomoć misli. Bolid, s kojim će se tokom vožnje moći i komunicirati, vozača će upozoravati i o kvarovima i problemima na vozilu.

Iako se takav koncept vozila čini kao neka daleka budućnost, McLarenov tim ga je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nedavno predstavio kao svoje viđenje Formule 1, piše portal 24sata.

- Budućnost Formule 1, kako je mi vidimo, naše će fanove ostaviti bez daha kao ni jedan drugi sport do sada - najavio je Džon Alert, direktor grupe McLaren. Iako je već i sam izgled ovog bolida fascinantan, ono što se krije “ispod kože” daleko je od očekivanja. Bolid će moći da mijenja oblik, a energiju neće crpiti iz goriva već uz pomoć solarnih ćelija. Uz to, koncept ovog revolucionarnog vozila uključuje i aktivni sistem protoka vazduha, koji se isključuje na ravnom a uključuje u krivinama omogućavajući lakše svladavanje pri većim brzinama. I vozač je dio inovacije, jer u vožnji mora nositi pametno odijelo.

- Na odijelu će biti ugrađeni posebni senzori koji će nam moći pružiti informacije o vozaču i njegovom stanju nakon pretrpljenog sudara - tvrde stručnjaci iz McLarenovog tima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.