Maturanti Srbije plesali kadril na gradskim trgovima

Izvor: Prva.rs, 22.Maj.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturanti Srbije plesali kadril na gradskim trgovima

Tako je hiljadu maturanata iz devet srednjih škola iz Kraljeva, svrstanih u „četvorke“ i danas, 11 put zaredom, na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva, plesalo svoj matuski kadril, odnosno popularni valcer „četvorki“, 
Istovremeno, danas tačno u podne, plesali su i njihovi vršnjaci iz 44 evropska grada u sedam država. Na kraju maturskog plesa izvedenog u četiri slike, kraljevački maturanti zaigrali su najpre "Ples jorgovana" kao najavu tradicionalne manifestacije "Dani >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << jorgovana", zatim i srpsko kolo, da bi na Trgu nastavili da se zabavljaju uz hitove zabavne i narodne muzike.
Uz evropske i kraljevačke, za obaranje Ginisovog rekorda u simultanom plesu danas su plesali i maturanti iz još 12 srpskih gradova. Kada se saberu podaci o učesnicima iz svih gradova, znaće se i da li je rekord oboren.
Maturanti su se kupovinom improvizovanih kruna, po simboličnoj ceni od 100 dinara, priključili humanitarnoj akciji za pomoć petnaestogodišnjoj Jovani Radenković iz Lađevaca, koja se sa majkom i dedom sama brine o porodici i poljoprivrednom imanju. 
Maturanti niških srednjih škola takođe su plesali uz kadrove operete "Slepi miš" Johana Štrausa Mlađeg, a njihov ples pozdravili su šef Delegacije EU u Srbiji Majl Devenport i zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.
Devenport je maturantima čestitao što su se uključili u tu panevropsku akciju kojom šire vrednosti Evrope i EU - saradnju, solidarnost i zajedništvo.
On je izrazio uverenje da je njihov put i put Srbije - evropski put.
Koordinator akcije za Srbiju Biljana Janković rekla je da je u Nišu plesalo više od 700 maturanata koji su se priključili vršnjacima iz 37 gradova Srbije u akciji u kojoj učestvuje oko 9.000 maturanata.
Ova akcija organizuje se, kako je napomenula, po deseti put u Srbiji.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Oko hiljadu niških maturanata zaplesalo u podne

Izvor: RadioCity.rs, 22.Maj.2015

Danas je lepote i mladosti bilo na svakom koraku u gradu. Neki sa pištaljkama, neki sa kišobranima. Neki u propisnim narandžastim i crnim majicama, mnogi u evidentno na brzinu nabavljanim preko škola ili privatno majicama iz prethodnih godina. Natpisi Kruševac, Užice, prelepljeni nazivom Niš.. O...

Nastavak na RadioCity.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.