Matić: Rasvetliti ubistva novinara

Izvor: B92, 12.Apr.2013, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Rasvetliti ubistva novinara

Beč -- Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić ocenio je sinoć u Beču da je veoma važno za slobodu medija u Srbiji da se ubistva novinara rasvetle.

On je, u svom izlaganju, na manifestaciji u organizaciji "Srpskog kulturnog foruma" u ciklusu "Bečki prozori", posvećenoj obeležavanju dva veka od štampanja prvih srpskih novina u Beču, da je nerasvetljavanje ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića oblik cenzure, koji bi ostao ako se ovi zločini ne bi rasvetlili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Osvnuvši se na cenzuru srpskih novina u vreme kada su nastajale u Beču pre dva veka, on je rekao da je bila prilično disciplinovana i uređena „te da bi je danas mnogi priželjkivali“.

Matić je govorio o medijima i dijaspori, ukazavši na to da, prema procenama, četiri miliona ljudi živi izvan Srbije i da postoji dalji trend napuštanja zemlje, jer 20 odsto mladih razmišlja o tome da to učini, kako pokazuju istraživanja.

On je govorio da treba što više koristiti prednost novih medija kako bi se matica i dijaspora povezali i više zbližili. Takođe, on je predstavio i projekat digitalne platforme osmišljene za zemlje podunavskog regiona.

Profesorka na bečkom Institutu za slavistiku Gordana Ilić Marković govoreći o istorijatu srpskih novina u glavnom gradu Austrije podsetla je da prvi tragovi srpskih novina u Beču datiraju od izdavaštva Stefana Novakovića i „Serbskija novini“ (1792.) da bi se nakon toga 1813. godine pojavile „Novine serbske iz carstvujuščega grada Viene“ Dimitrija Davidovića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.