Matić: Digitalne veštine za sve građane Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Digitalne veštine za sve građane Srbije

Strategija razvoja digitalnih veština u Srbiji za period 2019-2023 biće prekretnica u digitalnoj transformaciji našeg društva i pomeriće fokus na mere i aktivnosti koje će doprineti podizanju kvaliteta života svih građana u savremenom okruženju, većoj zaposlenosti, efikasnosti rada i ukupnom ekonomskom rastu društva.

To je ocena državne sekretarke u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, a povodom početka javne rasprave o tom predlogu tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dokumenta.

Matić je poručila da niko ne sme da ostane sa analogne strane digitalnog jaza.

U suprotnom, upozorila je, u skorijoj budućnosti imaćemo nepremostive ekonomske i društvene razlike, odnosno ogromno siromaštvo i izolovanost digitalno nepismenih građana i građanki.

""Sa druge strane, kako u našem društvu, tako i globalno, tehnološko ubrzanje nosi opasnosti ne samo od produbljivanja ekonomskog, već i rodnog i starosnog jaza u IKT sektoru, kao i brojne opasnosti po bezbednost dece i mladih u onlajn okruženju", dodala je.

Državna sekretarka navela je da su kao posebni strateški ciljevi definisani unapređivanje digitalnih kompetencija u obrazovnom sistemu, sticanje i razvoj osnovnih i naprednih digitalnih veština za sve građana, podizanje digitalnih veština u odnosu na potrebe tržišta rada i sprovođenje programa namenjenih IKT stručnjacima za praćenje razvoja i napretka u tehnologiji.

Na javnoj prezentaciji Predloga strategije razvoja digitalnih veština, u Klubu poslanika u Beogradu, učesnicima iz javnog sektora, nevladinih organizacija i stručne i akademske javnosti, obratile su se i predstavnice međunarodnih organizacija koje su podržale izradu ovog dokumenta.

Zamenica direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Dragana Stanojević istakla je značaj saradnje u ovoj oblasti budući da se celokupna ekonomija digitalizuje, dok je zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji, Severin Leonardi, ocenila da je Srbija lider ne samo u regionu, već i u evropskim okvirima u podizanju digitalnih veština i digitalne bezbednosti kod dece i mladih.

U Radnoj grupi za izradu Predloga strategije učestvuju pored predstavnika resornog ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, SANU, Istraživačke stanice Petnica, Filološkog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta i Matematičke gimnazije.

Predlog strategije razvoja digitalnih veština u Srbiji za period 2019-2023. objavljen je na portalu e-uprave i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a javna rasprava traje do 23. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Matić: Digitalne veštine za sve građane Srbije

Izvor: Blic, 03.Okt.2019

Strategija razvoja digitalnih veština u Srbiji za period 2019-2023. biće prekretnica u digitalnoj transformaciji našeg društva i pomeriće fokus na mere i aktivnosti koje će doprineti podizanju kvaliteta života svih građana u savremenom okruženju, većoj zaposlenosti, efikasnosti rada i ukupnom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.