Matejić: Neophodno poboljšanje obrazovanja

Izvor: RTS, 10.Jun.2014, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matejić: Neophodno poboljšanje obrazovanja

Slučaj doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kako god da se završi, daće neophodan podstrek za početak radikalnog poboljšanja obrazovanja u Srbiji, smatra koordinator izrade Strategije za razvoj obrazovanja do 2020. godine Vlastimir Matejić.

Nadam se da će ishod biti značajan za razvoj obrazovanja u Srbiji, loše obrazovanje je gore od neobrazovanja, istakao je Matejić na konferenciji za novinare Evropskog pokreta u Srbiji.

Dodajo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da nije pročitao Stefanovićevu disertaciju, tako da o njoj ne može da sudi.

Matejić koji je i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji istakao je da je obrazovanje u Srbiji u ozbiljnom problemu, a da je afera o Stefanovićevom doktoratu "potencijalni otkrivač" mnogih stvari koje pokazuju da sa doktorskim studijama u Srbiji nešto nije u redu, prenosi Beta.

Matejić podseća da je tokom izrade Strategije obrazovanja u Srbiji do 2020. godine mnogo pažnje posvećeno doktorskim studijama.

"Mi smo se zalagali da se osnuju centri za doktorske studije, za razliku od postojeće situacije u kojoj svaki fakultet koji ima akreditaciju može da organizuje doktorske studije", ističe Matejić.

Dodaje da ne postoje kapaciteti za "doktorske studije svega i svačega" što danas pokriva nauka, pa bi formiranje centara za doktorske studije možda najefikasnije delovalo na popravljanje ukupnog kvaliteta.

Ističe da bi se na taj način popravio kvalitet doktorata, što poboljšava i kvalitet osnovnih studija.

Nebojša Stefanović je prošle godine doktorirao na Megatrend univerzitetu, a taj doktorat su kao plagijat osporila trojica naučnika iz Srbije koji rade na univerzitetima u Velikoj Britaniji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.