Maštarije za decu oštećenog sluha

Izvor: Blic, 05.Sep.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Maštarije" za decu oštećenog sluha

Predstava „Maštarije” u izvođenju Inkluzivnog amaterskog pozorišta „Slušaj moje ruke” biće izvedena u sredu na velikoj sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić”, a ulaznica je školski pribor namenjen deci oštećenog sluha Internata “Stefan Dečanski”.

Jedinstvenu predstavu „Maštarije”, koju je osmislilo Udruženje tumača za lica oštećenog sluha Srbije, izvode članovi UTLOSS, mlade osobe oštećenog sluha i troje dece.

Predstava je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zamišljena kao edukativna i kulturna spona između dva sveta, jednog u kome se zvuci, muzika i govor podrazumevaju, i drugog u kome se ti zvuci naslućuju, muzika oseća a ruke imaju prednost u komunikaciji.

Glumci u predstavi istovremeno koriste srpski govorni i znakovni jezik da bi se obratili i čujućoj i publici oštećenog sluha kroz originalnu obradu nekoliko bajki među kojima su „Crvenkapa”, „Pepeljuga” i „Zlatokosa”. Njih tri su najbolje drugarice koje žele da se osamostale i žive zajedno, ali ne nailaze na odobravanje dotadašnjih ukućana što u početku ima dramski ton koji vrlo brzo prelazi u komediju kada se pojave: univerzalna služavka, baba namćor, odvažni princ i njegov paž, zla kraljica, maćeha i njene glupe kćerke.

Predstava je podeljena u činove između kojih nastupaju najmlađi članovi trupe u liku Petra Pana i brata i sestre koji se igraju sa njim. Sve vreme na sceni je prisutan i narator koji po potrebi prevodi neke delove teksta na znakovni jezik.



Uvod i završetak predstave čine prevodi dve muzičke numere na znakovni jezik: "Imagine” Džona Lenona i "We are the world” Majkla Džeksona i Pavarotija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.