Masovno podizanje novca sa bankomata na Kipru

Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovno podizanje novca sa bankomata na Kipru

NIKOZIJA – Uznemireni građani Kipra danas su u redovima čekali pred bankomatima Narodne banke da bi podigli novac sa računa, usled porasta bojazni od kolapsa bankarskog sistema u toj zemlji.

„Sve se sada vrti oko gotovine. Jedino kockari će uzeti čekove u ovoj situaciji”, rekao je penzionisani državni zvaničnik, Fedon Vasilijades, dok je podizao novac sa bankomata, a prenosi Frans pres.

„Postoje glasine da se Laiki banka nikada više neće otvoriti. Želim da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podignem što više novca, jer imam ušteđevinu od skoro 60.000 evra. Ne znam da li ću sada uspeti da povratim taj novac. To je ono čime raspolažem, a sada mi se čini da je sve otišlo u nepovrat”, dodao je on.

Novinari Frans presa primetili su slične redove zabrinutih štediša Narodne banke u Nikoziji, koji su formirani nakon izveštaja da vlada razmišlja o njenom spajanju sa najvećom bankom na ostrvu, Bankom Kipra.

„Kipar tone, a Evropska unija i međunarodna zajednica su spremne da dozvole da potone”, rekao je Gautam Kapor, Britanac koji radi za jednu grčku kompaniju na Kipru.

EU: Kipar da obezbedi kontrolu kapitala

BRISEL– Evropska unija pozvala je Kipar da uvede kontrolu kapitala u problematičnim bankama, da bi izbegao finansijski kolaps i izlazak iz evrozone, rekao je danas neimenovani evropski diplomata.

„Kiparske vlasti moraju da urade tri stvari do utorka - da iznesu uverljiv i održiv plan B umesto onog kog je odbacio parlament, da uvedu dugoročnu kontrolu kapitala u bankama i da pripreme spajanje dve najveće problematične banke”, rekao je zvaničnik EU, dodajući da Kipar u suprotnom rizikuje izlazak iz evrozone, prenela je agencija Frans pres.

Mada će kiparske banke ostati zatvorene do utorka, već postoje nalozi za povlačenje milijardi evra čim poslovanje bude nastavljeno, navodi izvor, dodajući da se spominje cifra od sedam milijardi evra, uz strahovanje da bi ona mogla biti i veća.

Izvor dodaje da je odluka o uvođenju kontrole kapitala politička i zavisi od vlade u Nikoziji. Ukoliko se odmah ne uvede zabrana odliva kapitala iz zemlje, doći će do kolapsa kiparskih banaka, a vlada će morati da isplati osiguranje depozita svim klijentima u vrednosti do 100.000 evra.

Tanjug

objavljeno: 21.03.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Masovno podizanje para sa računa na Kipru

Izvor: Radio 021, 21.Mar.2013

Uznemireni građani Kipra danas su u redovima čekali pred bankomatima Narodne banke da bi podigli novac sa računa.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.