Masovno hapšenje vehabija u BiH

Izvor: Mondo, 03.Sep.2014, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovno hapšenje vehabija u BiH

Policijski službenici SIPA započeli su akciju kodnog naziva "Damask", koja se izvodi na širem području BiH. Do sada uhapšeno 15 osoba povetzanih sa vehabijskim pokretom.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

U toku su hapšenja, pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča) Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz SIPA-e.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 15 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična dela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim delom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem državljana Bosne i Hercegovine za odlazak u Siriju i Irak, za učestvovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Uhapšen Bosnić

Federalna televizija (FTV) nezvanično javlja da je uhapšen i Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabijske zajednice u Bosanskoj Krajini, poznat po video-snimcima na internetu u kojima govori protiv Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih zemalja.

Aktivnosti se sprovode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 200 policijskih službenika.

Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Više detalja o akciji biće saopšteno tokom dana, stoji u saopštenju SIPA-e.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Masovno hapšenje vehabija u BiH (VIDEO)

Izvor: Mondo, 03.Sep.2014

Policijski službenici SIPA započeli su akciju kodnog naziva "Damask", koja se izvodi na širem području BiH. Do sada uhapšeno 15 osoba povezanih sa vehabijskim pokretom...Foto: screenshot/YouTube..U toku su hapšenja, pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.