Izvor: B92, 11.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovne grobnice kod Maribora

Ljubljana -- Komisija Vlade Slovenije za pitanje masovnih grobnica na Pohorju otkrila posmrtne ostatke oko 15.000 osoba.

Reč je o osobama ubijenim odmah po završetku II svetskog rata, piše ljubljanski Dnevnik. Posmrtni ostaci su nađeni u protivtenkovskom jarku na Arehu, na mariborskom Pohorju. Žrtve su većinom pripadnici četničkih jedinica iz Srbije i Crne Gore, ustaških i domobranskih iz Hrvatske i ruski kozaci, pripadnici nemačke vojske.

Njih su, kako piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list, u maju i junu 1945. likvidirali pripadnici VI proleterske brigade kapetana Rada Čolaka.

Članovi komisije procenjuju da je broj žrtava i veći, a neki slovenački mediji smatraju da je reč o najmasovnijim likvidacijama posle II svetskog rata u Evropi, masovnijim od masakra u Srebrenici.

U istraživanju učestvuju i stručnjaci iz Hrvatske jer se pretpostavlja da se u masovnim grobnicama u 80 odsto slučajeva nalaze pripadici vojske Nezavisne države Hrvatske i domobrana.

U jednoj drugoj grobnici na Pohorju su nađeni ostaci Slovenaca koji su sarađivali sa okupatorom tokom rata i pripadnika nemačke manjine iz Maribora, koji su bili zatvoreni u Kidiričevu.

Komisija još nije završila rad i planira da otvori još 19 grobnica u okolini Maribora i Kidričeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.