Masovna evakuacija u Španiji zbog podmetnutog požara

Izvor: B92, 05.Sep.2016, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovna evakuacija u Španiji zbog podmetnutog požara

Madrid -- Podmetnuti požar kod španskog letovališta Havea, u oblasti Valensia, izazvao je evakuaciju više od hiljadu ljudi, a gori i dalje.

Vatra s kojom se bori skoro 300 vatrogasaca uz pomoć aviona, zbog promene pravca vetra spalila je 320 hektara rastinja i nekoliko kuća, kaže spasilačka služba.

To što je požar počeo od nekoliko žarišta, svedoči, kako navode regionalne vlasti, o tome da je podmetnut.

"To je terorizam protiv životne sredine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to ne samo što u opasnost dovodi prirodno nasleđe, to je i napad na ljude", ogorčeno je rekao Simo Puig, predsednik regiona Valensia.

Veći deo Španije je u "ekstremnom riziku" od požara zbog velike vrućine i veoma niske vlažnosti, saopštio je Meteorološki centar.

Uprkos nekoliko teških požara od početka avgusta, naročito u regionu Galicije, na severu Španije, ova godina je bila mirna u pogledu požara, ukazuju podaci Ministarstva poljoprivrede.

Ove godine je za sada izgorelo ukupno 39.700 hektara šume, dok je godišnji prosek od 2006. godine za prvih osam meseci godine 78.743 hektara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Masovna evakuacija u Španiji zbog podmetnutog požara

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Sep.2016

MADRID - Podmetnuti požar kod španskog ljetovališta Havea, u oblasti Valensia, izazvao je evakuaciju više od hiljadu ljudi, a gori i dalje...Vatra s kojom se bori skoro 300 vatrogasaca uz pomoć aviona, zbog promjene pravca vjetra spalila je 320 hektara rastinja i nekoliko kuća, kaže spasilačka...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.