Masna groznica tresla Kačarevo

Izvor: Večernje novosti, 16.Feb.2017, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masna "groznica" tresla Kačarevo

U živopisnom vojvođanskom selu kod Pančeva u četvrtak otvorena jubilarna trideseta "Slaninijada", četvorodnevni raj za gurmane iz regiona KAČAREVO od četvrtka ponovo trese "masna groznica". U ovom živopisnom selu, nedaleko od Pančeva, otvorena je jubilarna 30. "Slaninijada"! Raj za gurmane i masnokusce. Sa štandova mame slaninice svih fela, debele, tanke, šarene, sapunjare, adidas, ali i šunke, pršute, kobasice, čvarci, kavurme, sirevi, štrudle... Vreme je, pride, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << išlo naruku, pa su već prvog dana ovo mesto posetile hiljade ljudi. Slaninica, kažu, greje i oko srca, a proizvođači sušenih "radosti" sa celog Balkana, nadaju se da će tako biti i naredna tri dana. Manifestacija po kojoj je Kačarevo postalo poznata "prestonica slanine", trajaće do kraja vikenda, a organizatori očekuju da će ga ove godine obići i rekordnih 120.000 posetilaca. - Ove godine imamo više malih proizvođača nego ranije, pa je na platou oko 300 individualnih i porodičnih manufaktura - kaže Milan Ajder, jedan od organizatora. - U hali je svoje proizvode predstavilo i oko 20 industrijskih izlagača. Spremili smo za jubilej i posebnu nagradu za trimilionitog posetioca "Slaninijade", kog očekujemo u subotu. Ponosni smo na ovu izložbu koja traje već tri decenije. Istina da je sve manja kupovna moć posetilaca, ali ovde ima slanine i drugih mesnih prerađevina za svačiji džep. Dim roštilja, miris mesa koje se peče i čvaraka na svakom ćošku, uobičajena su scenografija kačarevske iložbe slanine i mesnih proizvoda. - Pošto su bombone - pita Lala mladu prodavačicu slanine, pršute i čvaraka. - Pakuj punu kesu! Od prizora ogladne i siti. I sve može da se proba. Tek napunjena domaća kobasica prži se na štandu Kačarevke Slađe Terić. Gužva oko poslužavnika gde se na široko služi još vruća. Dovikuje neko:NAGRADE Za najdeblju slaninu nagrađen je Ilija Grgovski iz Kačareva, a njegov komšija Mile Filipovski za najdužu. Posebnu nagradu za slaninu od mangulice poneo je Mile Kondić, dok je najbolju slaninu napravio Damjan Gavrilovski iz Gostivara. - Uh, ala je dobra, samo meso. A ne zna se da l' je bolja sveža, ili sušena. U "najmasnije selo na svetu" pristigli su najbolji slaninari iz Kačareva i širom Vojvodine, Crepaje, Loznice, Mačkata, Užica, okoline Valjeva, Leskovca... Sastali se na ovom saboru sušenog mesa, osim domaćih, i proivođači sa celog Balkana i iz inostranstva. Stigli su uzorci slaninice iz Francuske, Holandije, Slovenije, Rumunije, Makedonije... Na mnogim tezgama prodaju se pršuta i pečenica, kobasice od konjskog mesa i ponovo popularne i cenjene mangulice. Sa više od 100 tezgi zvale su "gladne oči" porebuše, potrbuše, banatske, hamburške, dimljene, barene, sa mlevenom paprikom, oprljenom kožicom, ljute... Žiri je, ipak, odlučio da za najbolju amatersku proglasi domaću slaninu koju je pripremila - Nina Petrovska iz Kačareva. I vicešašpion Mirko Vuković je iz Kačareva, dok je najbolju industrijsku slaninu predstavila firma "Burjan" iz Pančeva. Za zanatsku slaninu prva nagrada pripala je Dušanu Stojanoviću iz Mačkata.ČVARCI DO 1.000 DINARA Na platou ispred Mesne zajednice i u "Hali sportova" izbor je bio nepregledan. Nije bilo lako izabrati. Za običnu belu slaninu trebalo je izdvojiti oko 400 dinara, dok su mesne išle do 1.200 za najskuplje pančete. Mogle su da se kupe i pršute, šunke, pečenice... za 500 dinara po kilogramu pa naviše. Konjske kobasice koštaju oko 800 dinara, pihtije 300, a čvarci za 500 do 1.000 dinara.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.