Izvor: Piplmetar.rs, 01.Mar.2024, 21:32

Mask tuži OpenAI zbog prekida osnovne misije firme zarad profita

Američki milijarder, vlasnik više tehnoloških kompanija, kao i suosnivač startap kompanije OpenAI Ilon Mask podneo je tužbu protiv ove svoje bivše firme u kojoj više nema vlasničkog udela, kao i protiv njenog izvršnog direktora Sema Altmana. Mask tuži OpenAI pošto je bliska veza ovog startapa sa tehnološkim gigantom Microsoft, zarad profita ugrozila njegovu originalnu misiju stvaranja tehnologije veštačke inteligencije otvorenog koda, koja ne bi bila podložna korporativnim prioritetima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << piše u tužbi.
Mask, koji je takođe čelnik kompanija Tesla, SpaceX, xAI i drugih, jedan je od najglasnijih kritičara opasnosti koje donosi veštačka i veštačka opšta inteligencija, odnosno AI i AGI. Objavljivanje ChatGPT bota kompanije OpenAI pre više od godinu dana popularizovalo je napredak u AI tehnologiji i ujedno podiglo zabrinutost zbog rizika u vezi sa trkom za razvoj AGI tehnologije, gde su računari pametni kao ili više nego prosečan čovek.
Do danas, sajt OpenAI Inc. i dalje tvrdi da je njegova misija osigurati da AGI koristi čovečanstvu“, piše u tužbi do koje je došao Bloomberg. „Međutim, u stvarnosti, OpenAI Inc. je pretvoren u de facto filijalu zatvorenog koda najveće tehnološke kompanije na svetu: Microsoft.
Trenutno, OpenAI i Microsoft, kao ni sam Mask i dalje nisu odgovorili novinarima na dodatna pitanja o ovoj temi.

Shutterstock / Camilo Concha
Ova tužba označava eskalaciju jednog od najistaknutijih sukoba na polju veštačke inteligencije, stavljajući dvojicu od njenih najistaknutijih igrača jedan naspram drugog. To će imati posledice ne samo za OpenAI, koji pokušava da prikupi sredstva od 100 milijardi dolara ili više, već i za Microsoft, koji je investirao oko 13 milijardi dolara u OpenAI. Deonice tehnološkog giganta iz Sijetla skočile su 68 posto u poslednjih godinu dana, čime je Microsoft postao najvrednija kompanija na svetu, dok se trudi da postane vođa u AI tehnologiji.
Mask tuži OpenAI između ostalog za kršenje ugovora, kršenje uspostavljenih dužnosti i zbog nepravednih poslovnih praksi. On podnosi tužbu u svojstvu donatora neprofitne matične organizacije i planira da natera OpenAI da prestane da koristi kompaniji Microsoft i Altmanu lično.

Shutterstock / MeSSrro
U tužbi on zahteva da se OpenAI primora da svoja istraživanja i tehnologiju učini dostupnom javnosti i da Altman odustane od bilo kakvog novca koji je zaradio preko kompanije koja je osnovana kao neprofitna i ona koja je zasnovana na otvorenom kodu – onim koji ljudi mogu menjati da bi prilagodili način rada neke aplikacije. Zbog prelaska u profitnu kompaniju i onu koja je zasnovana na zatvorenom kodu – onim koji mogu menjati samo njeni programeri, Mask kaže da je OpenAI kriv za nezakonite prakse.
U tužbi on traži za sad neodređenu naknadu štete, koju bi donirao u dobrotvorne svrhe ukoliko uspe da dobije na sudu. Osim kompanije Microsoft, Mask je takođe uložio jako velike svote novca u OpenAI, kao i svoje vreme i druge resurse, samim tim što je zajedno sa Altmanom bio među njenim osnivačima. Međutim, kako navodi u tužbi, uslov za to je bio da OpenAI ostane neprofitna organizacija posvećena stvaranju sigurne, otvorene veštačke i veštačke opšte inteligencije u javnom interesu, što sada nije slučaj.
Ovo predstavlja još jednu dramu koja prati OpenAI, nakon što je nju nedavno, najblaže rečeno, pratila čudna situacija.  Altmana upravni odbor firme koju vodi otpustio, zbog nemogućnosti da spreči opasnosti u vezi sa razvojem veštačke inteligencije. Nakon toga Microsoft je zaposlio Altmana u svom timu, ali je on na kraju vraćen na čelo OpenAI startapa, a zajedno sa njim, i Microsoft je dublje umešao prste u vođstvo ove kompanije jer je dobio mesto u upravnom odboru, ali zvanično bez prava glasa.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Mask tužio Open AI

Izvor: Capital.ba, 02.Mar.2024, 09:03

SAN FRANCISKO – Ilon Mask (Elon Musk) tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana (Sam Altman), tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razvije vještačku inteligenciju za dobrobit čovječanstva, a ne za profit. FOTO: Agencije Tužba je podnijeta kasno u sudu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.