Masakr u vojnoj školi u Pakistanu

Izvor: B92, 16.Dec.2014, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr u vojnoj školi u Pakistanu

U napadu talibana na vojnu školu u Pešavaru poginulo je najmanje 132 đaka. BBC javlja da je ukupno stradalo 141 osoba, što uključuje vojnike i zaposlene u školi

Strahuje se da ovo nije krajnji bilans žrtava, jer je mnogo dece povređeno. Prema poslednjim informacijama, ranjene su 122 osobe, većinom deca.

Napad je okončan i svi talibani su mrtvi, saopštili su zvaničnici. Sukobi vojske i talibana su trajali skoro sedam sati u školi

Većina dece je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubijena metkom u glavu, rekao je ranije ministar informisanja tog regiona Muštak Gani, koji je dodao da je među ranjenima njih 25 u veoma teškom stanju.

Talibani su jutros upali u vojnu školu u gradu na severozapadu Pakistana i počeli nasumice da pucaju, izjavio je policijski zvaničnik. Ubrzo su došli vojnici, koji su uzvratili paljbom na napad talibana.

Trojica od šest napadača ubijena su, jedan od napadača je aktivirao bombu koju je nosio, izjavio je ranije Pervez Hatak, šef lokalne vlasti.

Pokret pakistanskih talibana preuzeo je odgovornost za masakr u školi u Pešavaru istakavši da je to odmazda za nedavne napade na njihova uporišta.

Predsednik vlade pakistanske provincije u kojoj se dogodio napad Pervez Katak rekao je da je u sukobima talibana i policajaca, koji je još u toku, povređen otprilike jednak broj dece, koliko ih je stradalo, prenela je agencija AP.

Kako prenosi BBC, pet ili šest napadača ušlo je u vojnu školu tako što su se maskirali i obukli u uniforme obezbeđenja. Pucnjava i eksplozije su se čule i kada su snage odbrane opkolile školu.

Talibani su uzeli kao taoce oko 500 učenika i profesore, a izveštač Rojtersa s mesta zbivanja naveo je da se u školi čula pucnjava i kada su oko zgrade raspoređeni vojnici. Školu nadleću helikopteri, a hitna pomoć odvozi povređene učenike.

Vojni zvaničnici navode da je većina učenika, od 500 koliko ih je bilo u školi, oslobođena, prenosi BBC.

Kako je rekao jedan od radnika u školi, u prvi mah, kada su se napadači pojavili, oni su pomislili da se deca igraju. "Onda smo videli oružje i počeli smo svi da bežimo u učionice", rekao je. On je dodao da su talibani ulazili u svaku učionicu i pucali.

Napad se dogodio u 10 sati po lokalnom vremenu.

Policajac Džaved Kan je izjavio da su na mesto napada brzo po dojavi stigli pripadnici pakistanske specijalne policije, koji su otvorili vatru na napadače.

Portparol talibana Mohamed Kurasani, u telefonskom pozivu pakistanskim medijima, preuzeo je odgovornost za ovaj napad, navodeći da je on izveden u znak odmazde zbog napada pakistanske vojske na porodice militanata.

"Odlučili smo da napadnemo baš vojnu školu zato što vlada ubija naše porodice i žene. Želimo da i oni osete bol kakav smo i mi osetili", rekao je Kurasani.

Pešavar je poslednjih godina česta meta napada militanata.

Navaz Šarif, premijer Pakistana, rekao je da je današnji napad "nacionalna tragedija".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.