Masakr u Iraku na godišnjicu napada SAD

Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr u Iraku na godišnjicu napada SAD

Irak je danas, na devetu godišnjicu vojne intervencije SAD-a, potresla serija ekplozija u više gradova širom zemlje u kojima je poginulo najmanje 46 lica dok je više od 200 lakše ili teže ranjeno.

Ekplozije su se gotovo u isto vreme desile u petnaest mesta širom zemlje- Bagdadu, Kerbali, Kirkuku, Samari, Ramadiji, Hili - što potvrđuje da je to bila sinhronizovana teroristička akcija. Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude još veći pošto su u nekim ekplozijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << tela žrtava bukvalno raznesena, ispričali su očevidci.

Ovo je nakrvaviji teroristički napad od 14. januara ove godine kada je bombaš samoubica kod Basre usmrtio 53 lica.

"Ove napade je očigledno izvela dobro organizovana grupa. To je najverovatnije pokušaj da se zvaničnicima pokaže da su njihove mere bezbednosti još uvek nedovoljne", prenose agencije izjave stručnjaka za bezbednost u Bagdadu.

Iračke vojska i policija su, posle povlačenja Amerikaca krajem prošle godine, preuzele odgovornost za bezbednost zemlje, koja se, kako potvrđuje današnje krvoproliće, još uvek suočava sa mnogim unutrasnsjim i spoljnim izazovima.

Zabrinjava zpravo to što je bomabaška akcija izvedena u ternutku kada su u zemlji već pojačane mere bezbednosti uoči samita zemalja članica Arapske lige.

Sastanak Arapske lige treba da se održi u Bagradu 27-29 marta, prvi put posle 20 godina, odnosno od prvog zalivskog rata. Ali, i pored pojačanih mera bezbednosti koje su već na snazi, bombe su potresle gotovo čitav Irak uključujući i prestonicu. Policija je potvrdila da su u još nekoliko mesta pronađene eksplozivne naprave, ali su one blagovremeno neutralisane.

Današnji bombaška serija je počela sinoć, kada su u provinciji Dijajla, u šest eksplozija stradalo nekoliko lica.

Predsednik parlamenta Osama al Nudžaifi je osudio ove, kako je rekao, brutalne napade na Irak. "Ovo je dao napora Al Kaide da ugrozi arapski samit, da izazove strah od nasilja i razaranja", prenose agencije. U policiji kažu da su sposobni i opremljeni da organizuju bezbednost učesnika predstojećeg samita, ali će morati da evakuišu jedan deo Bagdada.

Nijedna teroristička grupa dosad nije preuzela odgovornost za današnju seriju bombaških npada, mada se pretpostavlja da bi iza toga mogla da stoji Al Kaida koja je i ranije godinama bila veoma aktivna u Iraku.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.