Izvor: B92, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Masakr u Čelopeku"

Beograd -- U nastavku suđenja za ratne zločine u opštini Zvornik 1992. svedočio bivši policajac Miko Miljanović.

On je bio u pratnji autobusa kojim su muslimani iz Diviča dovezeni u Dom kulture u Čelopeku. Miljanović je pred Većem za ratne zločine rekao da je krajem maja 1992. od zamenika komandira policije Zvornika Slavka Erića dobio naređenje da vozilom prati autobuse u kojima je bilo oko 150 Divičana.

"Dogovoreno je da oni budu tu smešteni nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana, posle čega bi trebalo da idu na razmenu", kazao je svedok. Po optužnici, pripadnici Žutih osa su tokom maja i juna ubili najmanje 19 od 163 zlostavljana muslimana iz sela Divič.

Na pitanje sudskog veća da li zna šta se dogodilo s tim ljudima, Miljanović je rekao da je u junu od načelnika policije u Zvorniku Marinka Vasiljevića čuo da je na Vidovdan "upao" Dušan Vučković, zvani Repić, i da je "izvršio masakr" u Domu kulture u Čelopeku.

Posle toga su zatvorenici, radi bezbednosti, prebačeni u zgradu Novi izvor u Zvorniku, a odatle u logor u Batkoviće, posvedočio je on. Svedok je kazao da je posle rata čuo da su paravojske upadale u dom u Čelopeku i pretile stražarima.

Za prisilno iseljavanje muslimana i zločine na više lokaliteta u Zvorniku od maja do jula 1992. optuženi su tadašnji predsednik Privremene vlade Zvornika Branko Grujić, komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović, pripadnici jedinice Žute ose Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Grujić i Popović su na početku suđenja, 28. novembra 2005, odbacili krivicu za prisilno iseljavanje 1.822 muslimana iz sela Kozluk i Skočić 26. juna 1992. Oni su negirali da su, kako se navodi u optužnici, znali, ali da nisu sprečili zločine u Domu kulture u mestu Čelopek i zločine na lokalitetima Ekonomija i Ciglana. Optuženi pripadnici Žutih osa negirali su izvršenje zločina, dok se Dragutin Dragićević brani ćutanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.