Masakr u Avganistanu

Izvor: RTS, 02.Apr.2011, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr u Avganistanu

Demonstracije protiv paljenja Kurana na severu Avganistana pretvorile se u pokolj službenika Ujedinjenih nacija. Ukupno 20 zaposlenih u svetskoj organizaciji i pet demonstranata ubijeno kada se grupa demonstranata odvojila od mase i napala kancelarije UN.

Radikalni islamisti iskoristili demonstracije protiv paljenja Kurana na Floridi i na severu Avganistana spalili lokalne kancelarije Ujedinjenih nacija i ubili najmanje 20 zaposlenih u svetskoj organizaciji.

Ujedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacije još imaju velike teškoće da utvrde tačan broj žrtava divljanja demonstranata u Mazir e Šarifu, koji je već sada drugi najtragičniji napad na svetsku organizaciju i, svakako, najubitačniji na tlu Avganistana.

Britanski Dejli mejl je javio, pozivajući se na izvore u UN, da je dvojici službenika svetske organizacije odrubljena glava. Avganistanska policija je, nekoliko sati posle događaja, uhapsila osobu za koju se smatra da je organizovala napad.

Da stvar bude čudnija, Mazie e Šarif je, bar do sada, važio za prilično mirno mesto u Avganistanu, pa posmatrači upotoravaju da bi ovaj napad mogao biti pokazatelj rastućeg nezadovoljstva koje u toj državi vlada zbog prisustva stranih trupa.

Demonstracije su počele mirno, negodovanjem zbog paljenja Kurana, ali je situacija potpuno izmakla kontroli kada je grupa demonstranata počela da baca kamenice na sedište UN. Šef tamošnje misije UN je ranjen, ali je preživeo napad.

Iako se prvobitno mislilo da iza ovog napada stoje talibani, njihov komandant u provinciji Kunduz, Mula Akvar je te špekulacije demantovao. "Poštujemo osećanja koja Avganistanci imaju prema islamu. Protest je organizovalo lokalno stanovništvo, ali mi ih podržavamo i nastavićemo napade na strane trupe i misije".

Osudivši ubistvo pripadnika UN generalni sekretar te međunarodne organizacije Ban Kimun je rekao da se radi o "kukavičkom i bezumnom činu".

Američki predsednik Barak Obama oštro je osudio ubistvo službenika UN u Avganistanu izrazivši saučešće njihovim porodicama.

"Njihov rad je od suštinskog značaja za izgradnju snažnog Avganistana za dobrobit svih građana", rekao je Obama naglasivši da sve strane treba da odbace nasilje i okrenu se mirnom rešavanju problema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.