Masakr Srba naredio Sanaderov savetnik?

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr Srba naredio Sanaderov savetnik?

Istražitelji hrvatskog tužilaštva prošle nedelje su boravili u Banjaluci, gde su razgovarali sa preživelim Srbima i svedocima stravičnih zločina nad srpskim stanovništvom u Sisku tokom 1991. i 1992. godine.

U Banjaluku je, kako "Vesti" saznaju, doputovao tužilac DORH-a koji vodi istragu o stravičnim zločinima nad oko 110 srpskih civila, koji su tokom 1991. i 1992. godine otimani i ubijani na monstruozan način.

Iz više izvora nam je potvrđeno da je tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ceo dan prikupljao iskaze preživelih Srba i očekuje se da će ti iskazi biti korišćeni kao dokaz u procesuiranju odgovornih.

Iako su neki banjalučki mediji objavili da je ovaj tužilac razgovarao sa tri svedoka zločina, zamenik županijskog tužioca u Osijeku Zvonko Kuharić nije želeo da komentariše tu informaciju.

On je naveo da je reč o predmetu koji je još u fazi istrage i kao takav predstavlja "službenu tajnu".

Podsetimo, mediji u Hrvatskoj su prošle godine opširno pisali da bi zbog zločina nad 110 Srba iz Siska uskoro trebali da odgovaraju Đuro Brodarac, šef policije u Sisku u to vreme i bivši savetnik Ive Sanadera, te Vlado Milanković koji je početkom devedesetih bio komandant specijalne policije hrvatskog MUP-a u Sisku.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac kaže da su zločini u Sisku veliki teret Hrvatskoj na putu za ulazak u Evropsku uniju. On objašnjava da su na to ukazivale sve međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i podseća da je Amnesti internešenel u decembru prošle godine zbog toga prozivao hrvatsko pravosuđe.

Savo Štrbac navodi da je prema podacima Veritasa za zločine u Sisku najodgovorniji Đuro Brodarac, tadašnji šef policije u Sisku, a zločine su izvršile i Handžar divizija kao i jedinica Vukovi koja je pripadala PU Sisak, a kojom je u to vreme rukovodio Jadranko Gabrin.

- Imam pouzdanu informaciju da se uskoro očekuje hapšenje Brodarca - rekao je Štrbac.

- Od leta 1991. do početka 1992. godine u Sisku su pobijene čitave srpske porodice. U Hrvatskoj je javna tajna kako su u to vreme Srbi progonjeni na ulicama, kafićima, na svojim radnim mestima i u kućama, odakle su odvođeni i ubijani na unapred planiranim lokacijama.

Međutim i pored brojnih dokaza i svedočenja opštinsko tužilaštvo u Sisku za 20 godina nije procesuiralo ni jedan slučaj. Predmet je potom prebačen u nadležnost županijskog tužilaštva u Osijeku, što sugeriše da tužilaštvo u Sisku nije dobro obavilo posao. Osiječko tužilaštvo se već dokazalo u slučaju Branimira Glavaša - rekao je Štrbac.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.