Martinović: Izmenama zakona o radu bolja zaštita trudnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martinović: Izmenama zakona o radu bolja zaštita trudnica

BEOGRAD -

Izmenama i dopunama Zakona o radu planira se bolja zaštita trudnica i porodilja od otkaza, rekao je danas agenciji Beta državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović. Prema njegovim rečima, bolju zaštitu dobile bi i žene koje nisu u stalnom radnom odnosu.

"Mi razmišljamo da sa našim socijalnim partnerima sa kojima radimo izmene i dopune Zakona, predložimo i jednu izmenu koja bi se odnosila i na zaštitu žena koja radi na određeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vreme, a koje bi dobile bolju zaštitu tokom trudnoće i za vreme porodiljskog odsustva", kazao je Martinović.

On je objasnio da bi se ova izmena bazirala na odredbe Zakona o finansijskoj podršci roditeljima na osnovu kojeg bi se poslodavac oslobodio isplate zarada.

"Svakako da poslodavac za to vreme ne bi morao da plaća zaradu, imajući u vidu da se naknada zarade utvrđuje od strane države i poslodavcu bi se refundirao taj iznos koji je on platio u tom slučaju", istakao je državni sekretar.

On je rekao i da se za sve buduće majke planira obezbeđivanje prava na dojenje bilo kao pravo na pauzu ili skraćenje radnog vremena.

Martinović je rekao da Srbiju na bolju zaštitu o materinstvu obavezuje i konvencije o zaštiti materinstva koju smo mi potvrdili još 2010. godine.

Izmene i dopune Zakona o radu trebalo bi da dođu pred poslanike u drugoj polovini godine, pošto ista radna grupa radi i na novom Zakonu o štrajku kojem je dat prioritet.

Do sada je prema rečima Martinovića, stigao veliki broj predloga od Unije poslodavaca Srbije koji su sistematizovani i dostavljeni sindikalnim organizacijama.

Neke od njihovih predloga poznati su od ranije i odnose se na produženje rada na određeno vreme, način utvrđivanja otpremnina, način utvrđivanja prvog dela godišnjeg odmora i način utvrđivanja zarade.

"Predloženo je da se prekovremeni rad produži na mesečnom i nedeljnom nivou, kao i uvođenje fleksibilnih oblika rada koji bi pospešili zapošljavanje. Ima dosta predloga koji su sistematizovani ali čekaju stavove sindikata", istakao je Martinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.