Mart-mesec frankofonije

Izvor: Blic, 02.Mar.2014, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mart-mesec frankofonije

Mart je mesec proslave francuskog jezika, njegove lepote, bogatstva i raznovrsnosti, a ovogodišnji program Meseca frankofonije počeo je danas u novosadskoj Sinagogi takmičenjem za frankofonu pesmu.

Pred žirijem sastavljenim od muzičkih i jezičkih profesionalaca, mladi talenti koji uče francuski jezik takmičiće se u dve kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 26 godina u izvođenju jedne pesme po svom izboru.

Regionalna takmičenja održavaju se u Novom Sadu, Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kladovu i Nišu, a finale je predviđeno u Nišu 29. marta.

Mesec frankofonije će biti u znaku muzike, filma, debata i izložbi, ali i takmičenja posvećenih tom jeziku.

U Galeriji Matice srpske će u okviru programa pod nazivom "Umetničke veze između Francuske i Srbije: institucije, umetnici i dela" biti organizovane izložbe, predavanja, dečije radionice i drugo.

Između ostalog u programu je i tribina na temu "Mudro obeležiti jednu stogodišnjicu" koje će 7. marta u Domu omladine Beograda održati profesor na Institutu političkih studija u Parizu Žan-Noel Žanene.

Na Festivalu frankofonog filma, koji će takođe biti u DOB-u od 21. do 25. marta, biće prikazana ostvarenja alžirske, belgijske, francuske, kanadske, marokanske, srpske, švajcarske i tuniske produkcije.

U celom svetu, mart je tradicionalno u znaku frankofonije. Proslavlja se i u Srbiji, a posebno od 2006. godine kada se priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač. Ova organizacija okuplja 77 zemalja u kojima živi 890 miliona ljudi koje spaja francuski jezik.

Svi zainteresovani mogu da pogledaju detaljan program i satnice za celu manifestaciju na sajtu Francuskog instituta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.