Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2017, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maršalov plan Njemačke za Balkan nerealan

BANJALUKA - Institut za stratešku analizu iz Banjaluke organizovao je danas debatu u Banjaluci o temi "Njemačka najveća evropska nada".

Uvodničar na sesiji bio je Boro Bronza, profesor na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci, koji je istakao da ne treba puno očekivati u smislu nekog novog Maršalovog plana za Balkan na čelu sa Njemačkom.

"Nema razloga da se u ovom trenutku zaključuje da postoji neka velika njemačka inicijativa za ekonomska ulaganja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << niti da na evropskom širem nivou postoji neka takva vrsta inicijative. U tom smislu smatram da predstojeća konferencija u Trstu neće donijeti neke spektakularne rezultate niti da će se u skorije vrijeme ići s nekim velikim infrastrukturnim investicijama", istakao je Bronza.

On je ocijenio da će Njemačka u narednih nekoliko mjeseci biti fokusirana na izbornu kampanju pred savezne izbore u septembru, istakavši da će uslijediti konsolidovanje nakon izbora, uz predviđanje da će novu njemačku saveznu vladu ponovo predvoditi kancelarka Angela Merkel u velikoj koaliciji demohrišćana i socijaldemokrata.

"Neposredno poslije toga ići će dogovor Njemačke i Francuske a propo djelovanja prema istoku. Tako da ne vidim neko veliko djelovanje Njemačke na prostoru zapadnog Balkana, barem ne u narednih šest mjeseci", naglasio je Bronza. Poručio je domaćim elitama da treba da budu što efikasnije i aktivnije radi privlačenja pažnje Njemačke i ostalih zemalja u smislu domaće inicijative.

Nebojša Radmanović, srpski delegat u Domu naroda BiH, bivši srpski član Predsjedništva BiH i jedan od učesnika na skupu, rekao je da mu je zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom okruglom stolu sa mnogo mladih i pametnih ljudi, za koje smatra da ih društvo ne koristi dovoljno kako bi pomogli da se nađu dobra rješenja i osmisle dobre politike. Radmanović je rekao da bi Njemačka uskoro mogla postati "četvrti rajh", ne u smislu da postane neko novo carstvo ili militaristička sila, nego u smislu nove i realne ekonomske moći, posebno u pogledu "prodora na istok" ekonomskim sredstvima.

"Mi treba da učimo od Njemačke, proučavamo je, uzimamo dobra rješenja i primjenjujemo ih u našim društvima", rekao je Radmanović.*

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.