Marš za nauku – za bolje uslove za naučnike

Izvor: RTS, 22.Apr.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Marš za nauku" – za bolje uslove za naučnike

Istraživači i naučni radnici pridružili su se protestom ispred zgrade SANU "Maršu za nauku", kakav je danas održan u više stotina gradova širom planete.
U svetu se tim protestima zahtevaju bolji uslovi rada i veća sredstva za standard pripadnika "naučne zajednice" i za naučna istraživanja, ali ima i političkih zahteva, koji se odnose pre svega na kreiranje politika na osnovu naučnih dostignuća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i argumenata.

Učesnici protesta u Beogradu, kako su rekli novinarima, okupili su se da bi ukazali na težak položaj nauke u našoj zemlji i na potrebu većeg izdvajanja države u te svrhe.
Naučni saradnik sa Filozofskog fakuleta Milena Rapajić je istakla da su se organizovali spontano, a jedan od ciljeva protesta, prema njenim rečima, je da se nauka približi narodu i da ne počiva samo na nivou interesnih grupa i pojedinaca.
Kako kaže, zalažu se, pored projektnog, i za institucionalno finansiranje naučnih istrtaživanja i projekata, a upozoprava da mladi zbog nemogućnosti da se bave onim za šta su se školovali sve češće rade na drugim poslovima ili napuštaju zemlju.
Na skupu je rečeno i da naučni radnici treba više da budu uključeni u kreiranje politike države i društva.
Oni su nosili transparente "Bez buke nema nauke", "Marš za nauku, a ne marš nauko", "Inteligencijom protiv kiča, korupcije i Vučića", "Nauka je budućnost"...
Njima se pridružila i grupa učesnika protesta "Protiv diktature" sa svojim transparentima, pištaljkama i trubama.
Kolona je zastala ispred muzeja Nikole Tesle na Vračaru, gde su ponovili svoje stavove i zahteve među kojima i smena svih koji donose "loše odluke", da budu više uključeni u donošenje odluka koje se njih tiču, ali i da politiku ne mogu i ne smeju da kreiraju oni sa "plagiranim doktoratima".
Nakon toga, grupa se uputila do Ministarstva prosvete gde su uzvikivali "ostavke, ostavke", a nakon toga učesnici Marša su počeli i polako da se razilaze.
Preostale, zajedno sa onima iz protesta "Protiv diktature" na raskrsnici Kneza Miloša i Bulevara Kralja Aleksandra dočekala je grupa od desetak mladih ljudi, maskiranih u zombije sa plakatima "pravda za mrtve", "oduzmite nam pravo glasa", "podrška diktaturi", "Glas Orlovače"...koja im se pridružila sve do parlamenta gde je skup i završen.
Bilo je najavljeno i da će se "koordinatori" protesta Protiv diktature predstaviti novinarima i razgovarati sa njima, međutim to se nije dogodilo, javlja Tanjug.
Naime na poziv jednog od njih da izađu iz grupe i predstave se, niko nije hteo da se odvaja uz reči "svi smo zajedno pošto smo svi organizatori". Oni su istupili par koraka unapred.
Na kraju je najavljeno da će se sutra pridružiti protestima u organizaciji nekoliko sindikata prosvetnih radnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.