Marš u sećanje na žrtve Srebrenice

Izvor: B92, 08.Jul.2013, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marš u sećanje na žrtve Srebrenice

Sarajevo -- Oko četiri hiljade ljudi krenulo je u "Marš mira, Srebrenica 2013" šumskom rutom dugom više od stotinu kilometara u znak sećanja na žrtve zločina u Srebrenici.

Učesnici marša hodaće tri dana, do 11. jula, kada će kolona stići u Srebrenicu na obeležavanje 18. godišnjice zločina u tom gradu, gde je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Ova manifestacija se održava od 2005. godine, a prošle godine je pešačilo oko 8.000 učesnika.

U Memorijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centru Potočari kod Srebrenice 11. jula biće pokopana identifikovana tela ubijenih Srebreničana.

Sutra će ispred zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu biti organizovan poslednji ispraćaj posmrtnih ostataka identifikovanih Srebreničana, koji će biti prevezeni u Srebrenicu.

Ispraćaju će prisustvovati dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, predstavnice udruženja Majke Srebrenice, zvaničnici Parlamentarne skupštine BiH, Saveta ministara BiH, Parlamenta Federacije BiH, Vlade Federacije BiH, predstavnici Kantona Sarajevo i verski poglavari.

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice do sada je ukopano i identifikovano 5.657 osoba. U znak sećanja na zločine u Srebrenici, u Federaciji BIH će biti proglašen Dan žalosti. Kao dan sećanja na genocid 11. jul se obeležava i u evropskim zemljama, u skladu s odlukom Evropskog parlamenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U "Maršu mira" preko četiri hiljade ljudi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2013

Predsjednik Pododbora za organizaciju "Marša mira" Muhizin Omerović potvrdio je za Agenciju FENA da je krenula kolona "Marša mira Srebrenica 2013." te da je akreditirano 4.400 učesnika, ali da učesnici još pristižu. Ovom manifestacijom koja se organizira od 2005. godine obilježava se stradanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Počeo Marš mira: Putem srebreničkih patnji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2013

Preko 5.000 sudionika Marša mira iz svih dijelova svijeta krenulo je u ponedjeljak ujutro od Nezuka prema Srebrenici. Tijekom tri dana preći će etapu dugu stotinu kilometara. Njihova poruka je da se Srebrenica nikada i nigdje ne ponovi.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.