Marš u čast Drinske divizije

Izvor: B92, 18.Okt.2014, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marš u čast Drinske divizije

Operativni tim Gradske uprave Loznica za obeležavanje stogodišnjice Cerske i Gučevske bitke, organizovao je danas marš "Stazama Drinske divizije".

Marš je organizovan u čast elitne formacije srpske vojske, koja je 1914. godine branila Srbiju na prostoru Jadra i Podrinja.

Koordinator tima Zoran Tošić rekao je agenciji Beta da je u znak sećanja na pripadnike Drinske divizije organizovan drugi po redu marš na Gučevo, sa oko 200 učesnika, planinara, izviđača, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srednjoškolaca i drugih zainteresovanih građana.

Skup je bio na platouu ispred spomenika Vuku Karadžiću u centru Loznice, a učesnici su se kretali maršutom dugom devet kilometara od Loznice, preko Trbušnice do spomenika na Gučevu, gde je održan prigodan program.

Zoran Tošić, koji je istoričar Muzeja Jadra u Loznici održao je čas istorije o Drinskoj diviziji i borbama na Gučevu i Ceru iz 1914. godine.

Postavljeno je i mermerno spomen obeležje u slavu ruske dobrovoljke Darje Aleksandrovne, koja je stradala u bici na

Gučevu 1914. godine, pružajući pomoć ranjenim srpskim borcima. Tošić je istakao da je cilj manifestacije da se taj istorijski lokalitet ponovo stavi u funkciju i podigne svest o potrebi očuvanja i negovanja istorijske tradicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.