Marš na Francusku VIDEO

Izvor: B92, 02.Nov.2020, 11:23

Marš na Francusku VIDEO

Daka -- U Bangladešu pokrenut masovan marš islamista koji se kreće ka francuskoj ambasadi u Daki.

Današnji marš u kom učestvuje, ponovo, na desetine hiljada islamista, samo je nastavak sličnih akcija koje su se odigrale u Bangladešu protekle sedmice. Francuski predsednik je tada nazvan "satanistom", a demonstranti su palili njegove fotografije. Sličnih protesta bilo je i u Pakistanu.

Gnev islamskog sveta započeo je karikaturom proroka Muhameda u francuskom satiričnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << listu Šarli ebdo, inače poznatom po provokativnim crtežima, ali i zbog Makronove "odbrane" francuskog lista i "slobode izražavanja" .

Završilo se svakodnevnim protestima i bojkotom francuske robe.

Na današnjem maršu zapaljena je lutka francuskog predsednika uz povike da je nedopustivo vređanje proroka Muhameda, a prema procenama policije na skupu učestvuje oko 50.000 ljudi. Organizatori tvrde da ih je 100.000.

Učesnici skupa, koji je počeo u najvećoj džamiji u Bangladešu, sprečeni su da se približe francuskoj ambasadi, kod koje je pojačan nivo bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.