Izvor: B92, 17.Nov.2010, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković za promene sistema izbora

Beograd -- Ministar Milan Marković kaže da je Srbiji potreban proporcionalan, ali "izrazito personalizovan" izborni sistem u kome će građani znati za koga glasaju.

Marković, koji je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je za list "Danas" da ne bi trebalo da partije odlučuju ko će da bude u parlamentu, već birači.

On je kazao da bi takav izborni sistem omogućio da mandate dobijaju kvalitetni predstavnici političkih stranaka, kao i da bi zato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo uvesti i na lokalnom i na državnom nivou.

"Naš ključni problem je kvalitet politike i pitanje odgovornosti, kvalitet političkih elita", ocenio je Marković i naveo da je sada taj kvalitet slab, jer nema nadmetanja između kandidata koje bi se zasnivalo na ugledu pojedinca.

Marković je rekao i da je reforma političkog sistema i ukidanje blanko ostavki jedan od uslova Srbije za Evropsku uniju, ali je naveo da je očigledno problem da političke stranke pristanu na te reforme.

Na konstataciju da je Ustav omogućio blanko ostavke, Marković je rekao da ta ustavna odredba nije regulisana zakonom i da je zato pogrešno što se primenjuje.

Marković je naveo i da političke stranke neće biti oštećene promenom izbornog sistema, jer će dobiti broj mandata u skladu sa brojem glasova.

Stranke neće više raspolagati tim mandatima već će to činiti njihovi članovi koji su dobili najviše glasova na izborima, kazao je ministar govoreći o reformi izbornog sistema u Srbiji i problemu blanko ostavki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.