Izvor: B92, 11.Dec.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Ukinuti "poslovne tajne"

Beograd -- Ministar za državnu upravu Milan Marković kaže da se zalaže za smanjenje plata direktora i ukidanje oznake "poslovna tajna" kada je reč o javnim preduzećima.

Marković za Blic kaže da očekuje da će instrukcije za izradu pravilnika o javnim preduzećima, kojim bi trebalo da se odredi visina plata direktora, ubrzo biti prosleđene Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prema njegovim rečima, dilema je da li bi pravilnik trebalo da uvaži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razliku među preduzećima - onih koja su na tržištu i imaju jaku konkurenciju i onih koja su monopolisti.

"Ministarstvo će uraditi pravilnik bez odlaganja čim dobijemo odgovarajuce instrukcije. Mislim da ćemo te inpute dobiti vrlo brzo. Takođe, ne verujem da iko išta zateže, već se stalno postavljaju određene nedoumice oko visine primanja i razlikovanja preduzeća koja jesu na tržištu i imaju jaku konkurenciju, kao što je 'Telekom', i onih koja su monopolisti", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, stvar je kompleksnija nego što je to bio slučaj sa upravnim odborima kada je ministarstvo dalo predlog koji je odmah prihvaćen i urađen je pravilnik.

"Kao što vidimo, to funkcioniše. Mislim da svakako treba smanjiti plate, naložiti da se urade i dostave Vladi pravilnici o korišćenju korporativnih kartica, automobila i drugo, treba uvesti jasne kriterijume za eventualne bonuse i svakako naložiti da sve to bude dostupno javnosti. Ne razumem odluke o tzv. poslovnoj tajni", kazao je Marković.

Ministar Marković je rekao da se može očekivati reorganizacija, to jest smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi.

"Štednja sigurno, ali sam proces reorganizacije je veoma složen i uslovljen brojnim činiocima. Mi pripremamo neke predloge, radimo na njihovom usaglašavanju i analizi efekata i o tome će javnost bti blagovremeno obaveštena", kazao je Marković.

On je rekao da, međutim, broj službenika nije najveći problem u državnoj upravi (to je oko šest odsto od ukupnog broja zaposlenih koji plate primaju iz budžeta), već nekonkurentnost državne uprave na tržištu rada, što dovodi do gubitka kvaliteta i obnove kadrova u državnoj upravi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.