Izvor: B92, 29.Jan.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Smena Ugričića opravdana

Beograd -- Ministar kulture Predrag Marković izjavio je da je Vlada dobro postupila u slučaju smene Sretena Ugričića sa funkcije direktora Narodne biblioteke Srbije.

"Kao što se zalažem da u aktuelnim stvarima vlada reaguje brzo i odlučno, ali nikad histerično, tako se zalažem da je očuvanje stabilnosti najviših institucija prioritet u odnosu na kadrovska rešenja koja sam zatekao", rekao je on u intervjuu današnjem "Presu".

Ministar je dodao da ga "raduje iskazana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spremnost i dosadašnjeg i novoimenovanog v.d. upravnika Narodne biblioteke (Dejana Ristića) da taj stav poštuju".

Na pitanje postoji li šansa da se ubrza proces renoviranja Narodnog muzeja, koji je već celu deceniju zatvoren za javnost, Marković je odgovorio da su kroz rebalans budžeta obezbeđena sredstva da poslovi o kojima je ranije odlučeno otpočnu.

"Rezultat toga su skele koje građani danas vide i poslovi koji su otpočeli, a koje građani ne vide", rekao je on.

Što se tiče novog Zakona o kinematografiji i njegovog uticaja na bolje stanje u srpskoj kinematografiji, on je rekao da će "o tome sada odlučivati filmski radnici, a ocenjivati građani, ne ministri".

Na pitanje o konkretnom planu za zaštitu kulturnog nasleđa, pogotovo na Kosovu i Metohiji, Marković je odgovorio da su "prioritet spomenici kulture od izuzetnog značaja i spomenici kulture na listi svetske baštine, nezavisno od prostora na kome se nalaze".

"Republički zavod za zaštitu spomenika kulture posebno sarađuje na poslovima koji se vrše iz sredstava Ruske Federacije uplaćenih UNESKO-u (Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija)", rekao je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.